Sep 11, 2015

Perfume #1

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,
 
Aku adalah salah seorang peminat perfume.Selalunya aku akan beli perfume yang original.ye kew beli? ke ada orang kasik? hehe. tak ingat bila kali terakhir beli sendiri. Tapi memang beli yang original je sebab aku dapat harga murah dari kedai. And yes sebab barang beli online harga lagi murah.
 
Ramai la kawan aku tanya jugak, kenapa lagi murah?
 
Basically, kenapa lagi murah? sebab tak payah sewa kedai and tak payah hire staff.so memang tak akan mungkin harga dia mahal dari kedai la kan. Kalau harga sama macam kedai baik kau pergi bau sendiri and beli je kat kedai kan kan kan. so easy. terang sangat jawapan dia.
 
Tapi bila dah barang original kau jangan la expect murah melampau.still ratus ratus jugak laa, tapi lagi murah banyak dari yang jual kat butik butik mahupun Parkson. Kalau  nak yang bebetul murah aku suggest kau beli je yang tiruan kat danau,pasar lambak atau kaki lima.

Tak.tak aku bukan belagak atau apa.cuma pesan awal awal sebab orang melayu ni, nak yang memang original tapi expectation harga sama macam imiation punya barang, and kadang kadang bila bab tawar menawar ni perangai merepek sikit! So harap la kalau dah pesan awal awal soalan merepek akan berkurangan. Maaf kalau terkasar sikit. cuma aku nak highlight kan awal awal je.

And sebenarnya, yang tukang jual ni adalah encik tunang aku, so aku tak akan review kalau benda tak betul dan pasti. Berapa banyak kali dah aku dapat hadiah perfume, semuanya aku puas hati. Dan satu lagi aku tak dibayar pon untuk review business perfume dia. (tapi mana lah tau dapat satu perfume free! haha. ok jugak)

So kalau korang rasa nak beli perfume original tapi dengan harga yang lebih murah dari kedai. Dan yang pastinya ia sangat berbaloi baloi sebab murah, berkualiti, original, bau best. cukup lah tu kang orang kata mentang mentang business tunang dia, semua nya best. eh korang kena tau aku ni jujur orangnya! haha. salah pada aku tetap salah. betul tetap betul. original aku kata la original.

And basically encik tunang aku dah beniaga perfume online ni since 2012. cuma dia bergiat aktif hanya di facebook. instagram pon baru baru ni aku tolong buatkan tapi nampak macam tak de guna selain hobi dia yang suka mengumpul jam.eh? hahahha.
 
Ada macam macam jenis perfume.korang cakap je nak yang mana.kalau ada stock, boleh terus beli, tapi kalau tak de stock, kalau korang nak tunggu sampai stock ada pon boleh.
 


And aku bagi jugak testimoni dari customers yang dah penah beli, and selalunya bila orang dah datang beli sekali diorang akan repeat order. kadang kadang aku jeles jugak datang pompuan seksi asek order! hahahahha.soryy jeles jeles is so not me!




Tapi tu semua testimoni 2013 kan? sebab aku bukak folder yang tu yang keluar, aku main random je pilih folder yang selambak. Facebook kan! so malas nak tengok satu satu.hahhaha.So kalau korang serius nak beli atau nak tanya tanya pon boleh. Boleh contact Aie 01110630340 untuk segala tempahan dan pertanyaan. Sebab bukan aku yang jual. 

Gerenti puas hati *rentak pramlee and the geng*
Till Then take care.Keep the positive vibes. Love.

Sep 9, 2015

Split Personality.

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,

Split Personality
Dissociative Identity Disorder (DID)
Multiple Personality Disorder (MPD)

Apa pun nama saintifik dia, dalam bahasa yang lebih mudah kau nak faham Split Personality adalah personaliti yang berbeza yang boleh berubah dalam masa ten second atau mungkin kurang atau lebih aku tak pasti. Tak pernah belajar benda ni secara teori.

Ada banyak faktor yang boleh jadikan seseorang tu Split Personality, mungkin faktor biologi (genetik, hormon tak seimbang, pemakanan), mungkin jugak faktor pembelajaran (over stressed), atau mungkin jugak faktor psychosocial (Kecik kecik kene dera ke trauma tentang sesuatu). Wallahualam. Mungkin jugak faktor yang aku tak tau.hehe.

Ada banyak jugak la movie yang aku pernah tengok pasal Split Personality ni, movie yang paling aku ingat "Secret Window" lakonan Johnny Deep. Mungkin sebab Johnnyy Deep yang belakon lalu movie ni menjadi movie yang paling aku simpan dekat sudut tepi otak aku ni. Mungkin la.
 
Dalam kehidupan nyata, aku pernah berhadapan dengan seseorang yang aku kira mungkin dia ada Split Personality. Mula mula kenal tak de la perasan sangat, tapi bila tiga empat bulan lepas tu memang terserlah personaliti dia yang berbeza. Buktinya bila aku dan rakan seoffice terbaca mesej dia tapi dalam handphone office. haha. apalagi dari A sampai Z kitorang baca. Dia menggunakan dua nama yang kedua duanya adalah nama dia sendiri, berkhayal dalam dunia rekaan sendiri, Sejauh mana kesakitan dia aku tak tahu. Dan tak pernah jumpa lagi sekarang ni lepas dia resigned. Tapi kat mana pon dia sekarang, aku doakan dia sihat dan bahagia bersama isterinya, Pernah beberapa kali berjumpa dengan isteri dia, seorang perempuan bertubuh kecil yang cantik dan sangat bersopan dan bersantun.

Seseorang yang sangat dekat dengan aku pernah cakap kat aku.
"Aishah, bila dengan family je dah jadi lain, jadik rock, hilang lemah lembut"
 
err.itu boleh dikira Split Personality ke? tak lah. Cuma aku rasa membezakan perangai kita dengan siapa kita ada bersama waktu tu, dua benda yang berbeza dengan Split Personality. Kadang kadang ada orang dengan Mak, baru mak tanya ok tak ni? hati dah tisu dah. basah berkecai berai. Kadang kadang ada jugak orang Mak tanya jugak ok tak ni? belagak cool gila babeng. masuk je bilik air sendu! haha, tapi still depends on situation.
 
Tapi betul lah, kita akan jadi apa, terpulang dengan siapa kita ada bersama ketika itu.pernah dengar quote ni?ape eh quote dia.ah tak ingat. apa apa aje lah.tapi aku percaya dengan quote aku sendiri.

"kita akan jadi apa, terpulang dengan siapa kita ada bersama ketika itu" ; Siti Aishah

Bila dengan keluarga tercinta, gua rock!
Bila dengan seseorang special, gua sweet, independent, kadang manja kadang tak!heh.
Bila dengan kawan kawan, Depends!

Tapi kalau ada orang yang jenis sini cerita lain situ cerita lain. Itu Syaitannirajim!hahahhaha.Mungkin dia adalah sejenis bercita cita menjadi penulis skrip yang skrip dia tak best lantas tak de producer nak buat skrip skrip itu jadi sebuah filem atau mungkin berbuah buah filem. Lalu dia apply cerita cerita imaginasi itu dalam real life dia, padahal dia tak sedar skrip skrip tu tadi buat orang lain bermasam muka, bergaduh tak semena, haish!

Tapi jugak kalau ada orang yang cakap dia sama je, show her/his true colours always.
Cuba kau lepak dengan orang yang dah sepuluh tahun tak jumpe, tapi boleh gurau babi babi lagik tanpa orang tu sentap, tu mungkin maknanya korang closed gila dulu, atau pon sebenarnya dia pura pura je senyum kat kau.hahhahaha.entah lah. Ataupon cuba dengan orang yang kau baru kenal semalam, lepas tu kau minat pulak tu kat dia and dia pon respond baik. berani tak berani nak show true colours? angkat angkat kening. so semestinya kita akan amek masa untuk kenal sikit demi sikit baru ada rasa ngam yang boleh gelak macam pontianak bila happy, nangis sampai basah bantal bila sedih. kan? ke aku je macam tu. korang tak? hari first je dah tau semua colours? oh my!

Terpulang la mahu jadi apa.eh serius.Till then take care and keep the positive vibes. Love.

Sep 7, 2015

Berangan #1

Assallamualaikum W.B.T
Hai blogspot,

Berangan tu free kan?

Pepagi lagi aku dah start berangan.hahaha.sementara tunggu report kena approve lepas tu submit.Aku manfaatkan masa yang ada ni sebaik mungkin dengan menggoogle apa apa yang aku nak google dan lepas tu teruskan angan angan aku yang tinggi melangit dengan jayanya.

Kan aku cakap semakin aku dewasa ni, Aku suka observe cerita baik buruk dari orang lain. Selalunye observe untuk aku tengok mana baik kalau boleh ikut ikut. kalau nampak yang tak baik tinggalkan cepat cepat. 

Kalau lah aku tau memasak ni sebenarnye best! dari dulu dulu aku belajar jadik chef je.hahhahaha.tapi sayang dah terlambat, jadik chef untuk tekak sendiri je lah. ye dak? Tapi bab menggoreng minyak minyak terpercik percik tu benda paling aku benci tu! eh macam tetiba je citer pasal bab memasak kan.tak de lah tetiba sangat sebab yang aku berangan kan ada sangkut paut dengan memasak.hehe.

Aku rasa la, aku ni jenis kids lover. yes kalau tengah panas hati dengan boyfriend, bila tengok budak budak hati jadik tenang kembali. haa giteww! so harapnya kalau dah kahwin nanti bila panas hati dengan suami, bila pandang anak anak, marah pon jadi seperti angin berlalu, hati jadik sejuk je.ahh melebih pulak berangan nyerr! Tapi tak penah la pulak berangan panas hati bila dah kahwin nanti, berangan yang lovey-dovey adalah. semoga dipermudahkan.amin.

ok apa kaitan cerita kau ni aishah hoi?

Aku berangan bila anak anak aku dah sekolah nanti, aku nak siapkan bekal anak anak aku hari hari nanti. sebab apa aku taip kat sini? sebab nanti bila aku lupa azam aku yang satu ni, time time aku scroll baca semua entry blog aku ni, aku akan ingat azam sesuci murni aku ni. In Shaa Allah.




Comel kan bento bento tu semua! Tapi kadang kadang apa yang kita plan bukannya semuanya menjadik kan. yelah dengan waktu bekerja lagi. Tapi semoga aku diberi masa, kekuatan dan segalanya yang positif bila sampai waktunya nanti. In shaa Allah. mudah mudahan Allah setuju.

Well, ini berangan #1 aku. Aku rasa untuk dreamer macam aku ada banyak lagi benda yang boleh dirangankan.hahhaha.

Kan, Berangan tu free kan? 
so lets dream. Till Then take care.
Keep the positive vibes. Love. 

Selamat Berjaya adik!

Assallamualaikum W.B.T
Hai blogspot,

Dulu aku penah cerita pasal sorang budak lelaki yang beli-kari dan ber-dikari.Aku rasa macam baru sehari dua aku tengok budak kecik tu belari lari bogel dan comel setiap apa adanya.Eh alih hari alih minggu alih bulan alih tahun ke tahun, budak lelaki yang comel yang cerdik yang cukup pandai mencairkan hati aku, dah besar dah sunat dah nak amik UPSR esok. tetiba esok lusa dah nak suruh hantar rombongan meminang pulak! how time flies!

Adik,
Mak chek mintak maaf sebab tak buat kan kad besar untuk adik macam masa kakak dulu.salah mak chek sebab lupa nak bagi moral support kat adik. sorry adik.

Adik,
Mak chek nak adik tau yang mak chek sentiasa sayangkan adik walaupon selalu marah and bebel bebel kat adik bila adik malas belajar.

Adik,
Mak chek nak adik tau walaupon sekarang ni makin ramai anak anak kecik yang bertambah dalam family kita (que, amsyar, sumayyah) tapi adik sentiasa ada "special place" dalam hati mak chek.

Kadang kadang bila adik tak salah pon, orang orang tua marah adik.Maafkan kitorang semua sebab lupa fikir perasaan adik waktu tu.tapi adik kene tau jadik budak kecik memang selalu kene marah, mak chek dulu pon macam tu tau! kalau tak kene marah nanti dah tua tak best la tak de memori kene marah. hehe. Lagi satu adik kene faham kitorang marah sebab sayang.

Adik,
Esok UPSR. mak chek nak adik tau, semua ni cuma permulaan hidup adik. tak semestinya berjaya dalam setiap peperiksaan, akan berjaya dalam hidup, dan tak semestinya gagal dalam peperiksaan akan gagal dalam hidup.

Tapi,
kita tak boleh set dalam otak kita memang nak gagal dalam peperiksaan! at least, adik cuba sehabis baik.ada masa lagi, jangan cepat give up ok sayang.perjalanan hidup adik jauh lagi.

Semoga berjaya.
I love you no matters what happen.
Chaiyokkk adik!



Sep 4, 2015

Terkenang

Assallamualaikum W.B.T
Hai blogspot,

Terkenang.

Walau sepuluh kebaikan seseorang, bila terjadik satu keburukan and keburukan tu pulak memang terkesan kat hati kau yang buat kau rasa mende tu terpaling pahit! hilang semua sepuluh yang baik tadi.

Sape yang penah rase macam ni? Kalau tak penah tu memang suci gila la hati kau kalau dah jadik satu benda buruk yang memang sampai hati kau rase pahit payau nak hadap lagi, tapi kau boleh lek lek je lupa. Well, aku salute! (tapi ni applicable untuk first timer tapi still cool)

Tapi, aku rasa dalam hidup ni kalau kau dah biasa hadap dugaan rasa yang pahit payau segala, semua yang jadik akan datang memang kau boleh senyum je hadap.ye lah orang tua tua kan selalu cakap, sejarah mengajar kita, menjadi lebih dewasa, eh ternyanyi pulak!

Dulu masa sekolah menengah tingkatan satu dua tiga aku ada satu girls group yang kemana saja selalu bersama, ponteng kelas, terjun bangunan sekolah, buat cikgu nangis, apa aje yang tak? Boleh kata girls group yang paling popular kat sekolah dulu.

Masa tingkatan dua, dalam pertengahan tahun ke nak dekat hujung tahun mcm tu, time tu time yang paling sedih untuk aku dalam group tu. Time tu aku macam kene pinggir sikit la dalam group ni, entah apa yang tak kena waktu tu aku pon tak tau, ye lah mungkin ada perangai aku yang orang tak suka, well, biasalah tu! Kita pon bukan suka dengan perangai semua orang kan.

Waktu tu satu keburukan yang jadik tu buat aku rasa segala pahit payau buat aku rasa marah kat kawan kawan aku.sampai hati buat aku ceni buat aku cem tu. And time tu aku lupe semua kebaikan yang penah ada. Dan mungkin dorang pon cuma nampak keburukan aku time ni and langsung dah tak terdetik baik aku (kalau ada). Yang aku tau, menangis menangis menangis.alahaiii cembeng nyer lahai! Mengade betul! Kalau boleh ulang zaman tu aku lempang diri sendiri lelaju.hahhahaha

Time aku asek menangis meratapi nasib tu, rasa macam dunia dah tak de arah! Weh time tu kawan adalah segalanye ok! Kalau tak de kengkawan yang cool cam tu rase loser giler.Macam mana boleh baik balik entah.tapi yang aku ingat sampai jumpa kaunseling la kat sekolah nak membaik pulih hubungan ni.hahhahahahahha.entah ape ape je la perangai!

Tapi betul la kan, semua benda yang jadik memang ada hikmah, sebab waktu waktu aku murung tu aku lebih dekat dengan mak aku, start dari sini aku selalu share semua cerita dengan mak aku, sambil citer problem sambil peluk mak. Macam dalam girlsmore girls sangat! Hahhahaha.tapi Yes! Ini hikmah paling besar yang aku dapat dari kejadian iteww.

And benda yang hampir sama jugak jadik kali kedua waktu tingkatan empat tingkatan lima masa kat sekolah PD yang aku duduk rumah sewa tuh. Tapi benda tu jadik nak dekat dekat birthday aku, dan sebenarnye dorang buat surprise untuk birthday aku.siap g beli cake, ade mini celebration.halahhh rindu lah kat korang! Walau pon dua minggu sebelum tu dah drama air mata bagai tapi hari kejadian lagik buat aku keluar air mata terharu.

Apa point aku sebenarnye eh?halahhhh.selalu melencong ke lain!

Walau sepuluh kebaikan seseorang, bila terjadik satu keburukan and keburukan tu pulak memang terkesan kat hati kau yang buat kau rasa mende tu terpaling pahit! hilang semua sepuluh yang baik tadi.

Yes betul sepuluh kebaikan tu akan hilang kalau kau tak carik apa makna baik dalam kejadian tu.Tapi kalau kau cuba positive dan tenang fikirkan hikmah hikmah yang mendatang. Aku pasti kau akan berterima kasih dengan pengalaman pengalaman lalu.

Bila makin meningkat usia ni aku makin ade satu perangai, perangai yang tak amek kesah orang nak cakap apa. Aku suka observe cerita baik buruk dari orang lain. Aku suka perhati dari lantang berkata dan keluarkan pendapat sendiri (depends on situation) kalau perlu dipertahan, tak kan sesenang aku nak rilex, selalunya bab family lah. Kalau bab kawan kawan aku biar je.tak kose aku nak bertekak bagai. Come on kita bukan budak tingkatan satu dua tiga lagi yang sekali datang masalah setiap kali tu nak bercucuran air mata membasahi pipi.

Sejarah mengajar kita menjadi lebih dewasa. Kan?

So, aku selalu pesan kat diri sendiri, positif, tenang, senyum.

Till Then take care.
Keep the positive vibes.
Love.  

Sep 1, 2015

Cerita Pasar Malam

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,
eh eh.tengok list entry semakin meriah lah.haha.
Hadap je lah sementara mood aku masih meninggi.
So hello and hai sekali lagik.hik hik. selamat hari rabu untuk hari ni.
hep! dah rabu.keje siapkan cepat!
Baik lepas lunch kita sambung report ye :)

Eh.Hari jumaat lepas tak sempat masak dan berbekal bekalan.
so makan luar lah malam tu, makan kat mane eh? tak ingat.tak pe tak penting.
Dah malam sikit tu singgah pasar malam nak carik kudap kudap time memalam.
Dapat Tongkeng ayam, kepok lekor singgit, cocunut shake yang sedap and special.
Cukup lah tu untuk tambah lelemak untuk diapungkan lagi.haha.
Tak pe lah, gemok ke kurus ke sape nak kesah? kan!

Oh, masa sebelum nak masuk pasar malam jelatek tu, nampak ada orang mintak derma,
Tapi kali ni bukan oku biasa seperti biasa selalu selalu yang jual tisu atau apa saja,
Hari ni sekali tengok boleh mengalir air mata dari jiwa yang kental macam aku!

Muka dan kepala yang terbakar atau terkena asid, aku kurang pasti.
Pergelangan tangan yang kudung, tak mampu berdiri kalau ditengok dari keadaan kaki.
Walluhualam.

Bila aku tengok dia, Ya Allah Besar betul dugaan hidup dia kat dunia  ni.
Aku cuma yakin kalau dia pergi mintak kerja harapan untuk dapat kerja tu sangat tipis.
Maksud aku, Sangat!

Semoga syurga balasan untuk kau di akhirat sana wahai hamba Allah.
Semoga dipermudah segala urusan dunia akhirat untuk kau.
Amin.

Masa dok perati tu, nampak en.tunang keluarkan note dari wallet masukkan dalam bekas orang tu.
Dalam hati je lah puji.Alhamdulillah.
*kang kalau puji depan depan kembang sebesen pulak kang! eh eh*

Pastu mision diteruskan untuk mencari kudap kudapan time memalam.
Nak beli cocunut shake yang special dan sedap iteww kene beratur.
eh.sebelum beli tu tak tau pon sedap.tapi ahkak adalah penggemar cocunut shake.
so tunggu je lah.lagipon bukan nak rushing pon.

Sementara nak tunggu nampak kedai tepi dia jual gegula kapas.
Gegula kapas tu kan cantik! warna warni! sukeee je tengok.
Nampak ada satu family kecik ibu ayah kakak dan adik beli sebungkus gegula kapas.
Maybe ibu dia suruh adik dan kakak tu share lah sebungkus gegula tu.
yelah benda manis tak elok makan bebanyak!

Si kakak pon pegang bungkusan gegula kapas tadi dengan jelas terpancar kegirangan.
eh eh tetiba si adik bejalan sambil menangis sekuat hati.
Seorang ayah yang faham, lalu mintak bungkusan gegula kapas tadi pada kakak,
Lalu diberikan pada adik yang menangis tadi,
Kakak pon apa lagi, bagi tapi muncung sedapa dan terus jalan kedepan.
Adik lelaki yang menangis tadi senyum kegirangan!

Haha.aku cuma tersenyum dan teringat cerita zaman kecik kecik.
Nanti lah kalau mood meninggi dalam diri kita cerita kat blog ni.
Mane lah tau time time dah tua nanti boleh tersenyum bila baca balik.
Sekarang sambil taip pon tersenyum sambil teringat.hehe.

Till Then take care.
Keep the positive vibes.
Love.