Jan 20, 2015

Bahasa Part 2

Assallammualaikum w.b.t

Hai blogspot,
Lately ni aku hilang selera makan menyebabkan kg agak turun,
And setiap malam memaksa diri untuk tidurkan mata yang tak nak lelap,
ahh.kalau dapat masakan emak waktu waktu ni confirm makan dengan selera!
Fast forward "hari hari sunyi". aku nak cepat balik jumpa wajah yang menenangkan hati.

Masih lagi dengan isu bahasa.
Apa kau aku kita semua susah berbahasa dengan baik?

Cerita Satu.

A day before im going for outstation again,
Aku hantar kereta kat bengkel.
dah sampai masa untuk tabur tabur duit kat bengkel tu.haha.
eh.not complain ok.macam kita la ada masa sakit kan?

Ye.aku seorang melayu yang suka hantar kat bengkel cina.
sebab. bengkel melayu selalu buat kerja main main and semua akan cepat rosak.
oh.itu based on my experience, kalau ada bengkel melayu yang ok meh nak kenal.
boleh kayakan melayu pulak lepas ni.tapi takat ni aku tak jumpa lagi.

Dan seperti yang dijangka, kereta lambat siap.
Mule mule dia expect pukul 5 lebih.
Tapi aku check phone, cina tu still tak call lagi.
Dalam pukul 6 lebih, aku round kat bengkel tu,
Dia cakap sorry, may be dalam pukul 7lebih baru siap.

ok.tak pe lah, memandangkan aku belum Asar lagi.
Aku singgah masjid yang berdekatan,
Asar and tunggu Maghrib.
oh.lupe nak cakap.aku bawak my baby girl.
walaupun aku nampak papan tanda,

"kanak kanak tidak digalakkan masuk ke dalam masjid"

tapi my baby girl only 3years old.
hey.come on! tak kan aku nak tinggalkan dalam kereta?
but then, aku selalu pesan kat dia.
dalam masjid tak boleh bising.masjid rumah Allah.
Tak boleh lari lari.Tak boleh nangis suka hati.

Dan setiap kali dia ikut aku pergi masjid.
dia sangat mendengar kata and sopan.
(Maksudnya duduk sebelah aku dan diam)

Azan Maghrib berkumandang.
ok, bengkel pon tak call lagi boleh la berjemaah.
sementara nak tunggu berjemaah, Cina bengkel tu call kata dah siap.
Bengkel dia dah nak tutup.Aku tak de pilihan.
Kereta kena ambil malam tu jugak sebab esoknya aku outstation.

Aku beralih ke saf belakang and solat sendiri.
Aku solat bersebelahan tiang yang ada tempat mineral water.
Baby girl berdiri kat sebelah tempat air tu.
Dia tunggu aku sampai habis solat.

Bila aku habis solat, baby girl salam and cium pipi aku.
Aku dengar makcik yang lebih kurang lewat 30-an kot.
Marah my baby girl, jangan main air, jangan usik semua tu,
aku tengok muka mak cik tu, dia pandang sambil jeling tak de perasaan.

Hey! Mak cik.budak tu tak usik langsung pon!
tapi kalau betul la dia usik.mak cik memang spesies yang tak boleh berbahasa ke?
Aku ni patung pulak kat situ kan?
tapi aku hormat rumah Allah dan waktu maghrib.
Aku cuma balas dengan senyuman yang paling manis dari diri ini.hahhaha.

Inilah ciri ciri yang menyebabkan masjid kita kita ni tak penuh.
Allah. sikap sikap negatif ni la yang perlu diubah.

 oh soalan kegemaran baby gurl
* Mummy kenapa Allah tak datang rumah dia *
* Mummy adik tak nampak pon Allah jalan *

Cerita Dua

Bila sesiapa juga bagi salam dengan baik,
Datang dengan cara yang boleh dihormati,
Masih ada adab.Alhamdullillah.
kita bagi senyuman termanis dari diri ini.

Sekarang ada dari team A.
Ada jugak dari team B.

Bila Team A datang dan kenalkan diri.
Jangan halau, biarkan mereka teruskan apa niat kat hati,
selagi boleh ditoleransi kau kene sedia untuk bertoleransi,
sedaya mampu kau kena cuba untuk bagi,

Tapi bila Team lawan kau dah cuba bagi situasi yang tenang,
kau kena bijak, sediakan soalan bijak,
jangan pakai sembur macam orang lain tak de hati?

Jangan ingat cuma Team kau adalah pemangsa.
pemangsa itu dari sudut pandangan kau.
Yang orang lain pulak apa? fikir.
Mulai sekarang dan seterusnya belajar untuk lebih menjaga hati.

Belajar berbahasa.
Belajar rasa hormat.
Belajar fikir perasaan orang lain.

Aku?masih proses memperbaiki diri.in Shaa Allah.
Mudah mudahan Allah setuju :)

Jan 5, 2015

Bahasa !

Assallammualaikum w.b.t

Hai blogspot,
Rasa rindu aku untuk luahkan kat kau sehari dua ni kemain memuncak lagi!
So, hari ini aku menaip lagi,

Kelmarin jumpa Leman,
Leman kata "kau dah lain sekarang"
Aku kata "haha.apa yang lain melainkan muka makin tua"
Leman kata "kau matang, nampak tenang"
Aku kata, tak kata apa apa lagi.
Cuma bagi senyuman paling matang dalam usia 25tahun 2bulan dan beberapa hari.

Semalam terserempak Bedah,
Kemain berjoyah lagi kami,
Tanya pasal hidup.
Dia cerita tentang suami, anak.
Dia bahagia! Alhamdullillah.
Aku senang dengan kebahagiaan kau Bedah.
semoga terus bahagia.

Leman dengan Bedah tanya satu soalan yang sama dilain waktu.
"eh engkau apa cerita? diam je. dekat laman sosial pon dah tak bersosial? "


Jawapan aku masih sama pada semua orang.
Aku bahagia. Aku tenang mengharungi hidup.
Bahagia aku biar aku dan orang orang tersayang  yang tahu.
Sedih aku biar cuma hati aku yang rasa.

Hidup aku tak perlu dipamerkan pada sekalian alam.
Itu aku.kalau kau tak macam tu.aku hormat.

Eh.macam dah lari dari cerita sebenar,
sudah menyimpang.hehe.

Hari tu aku pergi Downtown Cheras,
Rasa macam nak lepak lepak mencuci cuci mata,
Naik motor sebab lama sangat asek kena aircond,
Angin malam tu bila sesekali dapat fuhhh nikmat tak terkata.


Aku dengar Pak Cik Rela tu jerit,
"Parking motor kat dalam, Jangan parking sini, Sini semua BINGAI BINGAI ni "
Sepertinya perkataan "BINGAI" itu dihighlightkan.
(Walaupun aku tak nampak sesiapa yang parking di tepi jalan itu mengganggu lalu lintas)

Ye, Pak Cik menjalankan tugas.baik.
Tapi bahasa seorang Pak Cik seperti itu seakan meminta minta.
Apakah susah untuk mengeluarkan kata kata yang baik?
herghh. i just dont get it!

"ok.ini adalah draft dari tahun lepas"
aku rasa boring and tengok semua benda lama.
Then i am going to post about this.

Bahasa?
Ramai sangat manusia yang ada kat zaman ni tak reti berbahasa sopan.
yes.aku pon bukanlah sesopan mana.
tapi bila usia meningkat matang.eeh come on baby.its 2015.
aku cuba sedaya mungkin untuk tuturkan yang baik baik.
In shaa Allah aku harap yang kembali pada aku pon cuma yang baik baik.









Jan 1, 2015

Hello future!

Assallamualaikum blogspot.

aku akhirkan update facebook aku untuk tahun 2014 dengan status di atas.
Ya. memang aku nak lupekan semua tentang rasa 2014.sakit yang teramat.
Aku tau harapan kita semua pasti sama.Semoga yang mendatang akan lebih baik.
In Shaa Allah. Moga moga Allah setuju dengan segala perancangan.

Tahun 2014 terlalu banyak berita sedih.
Tentang Negara.Tentang rasa kemanusiaan.
Kapal terbang yang kita tak tahu pergi mana.
Kapal terbang yang tak semena mena ditembak.
Banjir yang seperti tsunami kecil.
Allah.dugaan yang terasa seperti bertimpa timpa.

Akhir tahun ini aku busy dengan kerja luar.
16 November 2014 - 21 November 2014 : Melaka
22 November 2014 - 28 November 2014 :Seremban
30 November 2014 - 6 December 2014 :Kuantan
7 December 2014 - 11 December 2014 :Terengganu
12 December 2014 - 19 December 2014 :Kelantan

Cuba kau tengok jadual tu? wheres the final destination?
Kelantan kan? Yes! Kelantan.

Seminggu aku kat sana.hujan tak berhenti.kalau panas pon sekejap cuma.
awal awal tu memang belum start banjir.
tapi disebabkan hujan berpanjangan risau aku memang tak boleh nak cover.
sampai la 171214 malam.aku wassup dengan family.

yes.and esok pagi tu 181214 aku bawak anak buah aku pergi kerja.
sebab aku rase lagi secure kalau dia sentiasa ada dengan aku.
Site untuk 181214 tu dekat pasir mas.on the way pergi sana aku memang rasa tak sedap hati sebab tengok air kiri kanan dah tinggi sampai melimpah ke jalan.tapi aku redah lagi.
Bila aku tengok banyak sangat rumah yang dah tenggelam,
aku call tempat untuk site hari tu, and yes rumah akak tu dah tak boleh masuk sebab air dah tinggi.

Call boss cerita problem and site on that day was cancelled.
Tapi banyak jugak drama hari tu untuk ganti site lain.
at last, aku boleh balik KL hari tu.and yeayyyy for that news.

Dari pukul 8.30 di jalan merata pasir mas, pukul 12.30 tengah hari baru sampai KB.
Packing barang terus shoot balik KL.Sepanjang jalan aku risau tengok air kiri kanan jalan.
Berapa banyak kali kereta jadi bot tak payah cerita.redah je banjir yang ada.
Alhamdulillah.semua selamat and aku sampai Bangi pukul 3 pagi.

And i know my mom's worried much.She stayed up till 3am.tapi risau dia tak habis lagi sebab my brother yang outstation kat kemaman still tak boleh balik lagi.satu family pon risau.
Lagi lagi tengok berita yang keadaan makin hari makin teruk.
Allahuakbar! tabah lah duhai yang diuji,sesungguhnya Allah bagi ujian pada yang mampu.

Habis cerita 2014.Berakhir ujian untuk tahun ini.
semoga hati hati kita mampu teruskan ukiran senyum.
semoga jiwa kita mampu terus tenang hadap kenyataan.
In Shaa Allah.Mudah Mudahan Allah setuju.

So.Hello future.May Allah shower us with his blessings in this new year.
May Allah agree to our plans in our life, carrier, relationship.
May He forgive all our sins to prepare us for a better year ahead.Aminnn.