Dec 10, 2015

Harta Kuasa Pangkat

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot. Eh dah nak habis setahun tahun masihi. Rasa macam baru permulaan tahun ni, tapi masih berbaki beberapa hari lagi. Semoga pengakhiran yang baik dan semoga permulaan yang baik untuk tahun depan.macam selalu kan?doa yang baik baik saja.In shaa Allah.amin.

Keluarga.Ayah.Emak.Anak.
Bisa tinggal dalam satu rumah yang walau bocor sana sini tapi keluarga itu selalu bersama.ditampung menampung apa adanya. faham dimana segala permasalannya. fikir dimana jalan penyelesaiannya. dan yang penting. Asas yang cukup. apa? solat bersama.mengaji bersama.makan bersama.cukup komunikasi.cukup. Aku pasti bila niat seiring dengan segala perilaku akan sentiasa BAHAGIA.

pernah dengar ini?
Wanita diuji saat kesusahah lelaki. Lelaki diuji saat punyai segalanya.

Setabah mana Emak mampu bertahan mengharung susah untuk membina sebuah keluarga?
Kes satu adalah bila Emak berjaya mengharung segala kesusahan walau tidak berjumpa senang di penghujungnya.Emak adalah wanita yang hebat. 

Kes dua Emak berjaya mengharung segala susah senang dan mampu menjadi pendukung hebat untuk sang Ayah dan keluar dari segala lompong lompong perit hidup dan menemui kekayaan dunia.

Kes tiga Emak tertekan dengan keadaan hidup lantas meninggalkan segala kesusahan demi mencari sebuah kesenangan.(minta dijaukan.amin)

Ada ketika saatnya bermula ujian untuk Sang Ayah.Masih ingat ayat ini?
Wanita diuji saat kesusahah lelaki. Lelaki diuji saat punyai segalanya.

Sekuat mana ayah berusaha demi mencari rezeki untuk sekeluarga?
Kes satu apabila ayah tetap berusaha menggunakan kudrat yang ada untuk memberi nafkah kepada Emak dan Anak.tapi walau setinggi mana usahanya, tetap tidak keluar dari pompong keperitan.Ayah sentiasa hebat kerna mampu menyatukan keluarga walau tidak punyai nikmat dunia.

Kes dua Ayah diberikan izin dari Tuhan untuk mencapai kesenangan di dunia yang fana.Masih mengingati dan sentiasa menghargai dokongan Sang Isteri dalam hidupnya.Sang Emak pada zuriatnya. lantas menjadi keluarga Mawaddah Warahmah.

Kes tiga Ayah berjaya keluar dari pompong kesusahan dari mendapat kekayaan dunia.tapi Ayah mula lupa siapa dibelakangnya yang selalu berbisik untuk sentiasa maju. yang selalu mendokong untuk jadi kaya. Sang Ayah mula terlihat segala kecacatan isteri yang selama ini menjadi suri hatinya.Mula lupa pada setiap titik pengorbanan Emak pada zuriat zuriatnya.hancurlah sebuah keluarga.

Anak terdidik dari acuan ibu bapa.dari acuan Ayah Emak.
tapi ingat lirik nasyid ini? iman tak dapat dijual beli, ia tiada di persisiran pantai.
Ada sahaja Anak yang sentiasa bersyukur walau pedih walau susah liku likuan  hidupnya.
Atau Anak yang mahu kan senang walau tidak dapat disediakan oleh Emak Ayahnya.
Mungkin Anak yang diberikan kemewahan segala tetap juga pilih kesederhaan kehidupannya.
Juga ada Anak yang sudah diberi segala kesenangan hidup bertatah intan permata, masih haloba.

Konsep kecil boleh diguna pakai untuk negara aku kira.
Negara kita namakan sebagai Keluarga. Perdana menteri bertindak sebagai Ayah.
Isteri Perdana menteri dalam karakter Emak. Rakyat jelata memain peranan sebagai Anak.

Kes Satu.
Walau Negara berada dalam keadaan tidak maju.tidak pesat pembangunannya.
mundur segala fasiliti. Asal rakyat tidak perlu tempuh peritnya sebuah kehidupan.Bila rakyat dalam keadaan susah, hanya menjamah sekeping biskut. Para menteri juga cuma biskut di dalam menu hariannya. gayanya seperti Saidina Umar tika pemerintahnya.(alangkah bahagia)

lama kelamaan akan keluar dari kemunduran menjadi kemajuan.
pendokong setiap usaha mencari kemajuan adalah Sang Emak.
kerana kejayaan seorang lelaki, ada seorang wanita sebagai pemangkin.

Kes Dua.
Bila Negara maju, Perdana menteri pandai mengawal keadaan ekonomi, Perdana menteri masih menjaga keharmonian negara. Perdana menteri adil dalam setiap tindak tanduknya. bak kata yang selalu diperkatakan "rakyat didahulakan, pencapaian diutamakan". Jika rakyat sentiasa didahulukan maka akan makin pesat membangun serta maju. In Shaa Allah.

Kes Tiga.
Negara maju yang ala ala kadar. Ekonomi teruk merundum. Mata wang makin nazak setiap hari.Rakyat jelata harus berjimat segala dan menanggung hutang yang ada. sedang Pak Menteri bersuka ria.makan steak sentiasa dalam menu.sedang rakyat berlapar dahaga.

Nah.
Bagaimana sebuah keluarga mampu bahagia kalau ayah tidak berupaya membina?
Bagaimana sebuah Negara mampu maju kalau Perdana menteri tak utamakan rakyat dulu?

Maka benarlah kata orang Harta, Kuasa, Pangkat, mampu mengubah segalanya.
Yang miskin boleh menjadi kaya setelah ada harta.
Yang kaya boleh menguasai setelah ada kuasa.

Maka benarlah kalau niat yang baik seiring perilakunya, kita akan sentiasa bahagia.
jika sekarang kita susah, maka usaha untuk senang walau keadaan menekan henyak.
jika hari ini kita senang, maka turun kan muka dari terus mendongak melihat perit orang lain.
jika waktu dulu kita dibantu hingga keluar dari permasalahan, maka sentiasa ingat jasa insan murni.

Maka bersyukurlah kita dengan hidup ini.

sungguh miskin itu ujian.
sungguh kaya itu dugaan.

Nov 17, 2015

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot dan hello dunia alam maya yang semakin nazak sakitnya. Setiap hari membaca di internet tidak lah pandai semakin fikiran kita. Malah sel sel otak yang berhubung secara tidak sihat semakin berkembang secara sihat. Sakit letih bosan bila dilayan.tapi masalahnya larutan ini sampai bila? harus bagaimana kesedaran itu perlu ada dalam diri setiap manusia?

Jarang aku nak bercakap tentang perkara deep seperti seperti ini.
Biasanya, aku baca, hadam, buang negatif, ambil positif.
kalau mengomen pon sekadar bersama teman rapat.family.

Masalah pemikiran bagi sel sel yang tidak berhubung ini aku fikir ada pada setiap golongan.miskin kaya sederhana atau apa sahaja.semuanya semakin sakit tenat dan nazak.

Golongan menteri.
Cukuplah dengan masalah yang tertimpa dihimpap berat atas bahu bahu rakyat, jangan ditambah dengan jalan penyelesaian yang menunjukkan kebodohan diri.

Bangun awal untuk elak tol.
Apa pak menteri fikir kami bangun pergi kerja menjelang tengahari atau sebaik mentari muncul?

Balik kampung,besarkan anak anak di kampung,tanam jagung tanam cili.
Ya rezeki ada dimana mana.ok faham.malas nak ulas lebih lanjut.

Please stop being stupid!

Golongan artis.
Bila kene kondem pakaian atau apa sahaja.jawapan kalau tak terserlah kebodohan diri memang tak boleh agaknya.kan lagi bagus kalau tak jawab apa apa atau no komen atau sekadar senyum.Dah tau salah tapi jawapan meminta sangat!

"oh, i just being myself"
"oh, tolong jangan kaitkan dengan agama"

Golongan peminat.
Kalau yang fanatik tu, bukan kipas lagik.aircond 16 darjah celcius dia bagi. Entah apa yang dia dapat aku pon tak faham.

Golongan ala ala penceramah.
"awak cantik, tapi kalau awak tutup aurat lagi manis.sehelai rambut bagaikan bla bla bla and lagi cantik kalau awak bertudung" - (komen kat gambar orang tak pakai tudung)

eh.hello, kau ingat kau komen macam tu, orang tak annoying? kau pon dari asek dok tengok dosa orang baik p mengaji Quran.

Kalau macam ni keadaan masyarakat kita hari ini. Ke mana adab anak anak kita zaman akan datang?
Makin maju dunia kita, makin ketinggalan adab kita. bagaimana lagi kita harus sedar dari semua ni?

Oct 16, 2015

Azam

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,
Hampir sebulan aku tak de mood mengupdate, seperti biasa kerja luar tak masuk office dekat 2 minggu hari tu, lepas tu ada keje yang cuma sedikit dikit, lepas tu malas berlebihan.Well,banyak alasan boleh dikarang dalam bab men-defense diri.

Oh, dah masuk tahun baru islam, sepatutnya perlu ada target untuk capai kehidupan yang lagi baik lebih bagus meninggalkan takuk takuk yang lama. Allahu Akbar, kalau cerita bab azam ni, azam tahun lepas lepas pon masih terkontang kanting mencari erti.hahaha.

Azam untuk setahun terlalu lama untuk disambung, kadang kadang expired sebelum tiba tahun baru. Makanya, aku buat ini sebagai azam harian aku. In shaa Allah.

Paling perlu diazamkan adalah.
Solat jangan tinggal sepanjang hidup. Al-Quran kena baca. Rajin puasa sunat.
Tinggalkan lompong lompong lama.Build a new chapter and make it a beautiful story.
Jadi orang yang lagi baik, lagi positif, lagi bersyukur.

Eh.aku baru perasan, tahun tahun lepas ada satu dalam list azam aku, ganti puasa awal. Jangan dah nak dekat ramadhan baru nak terkedek kedek puasa ganti! Well, syabas untuk diri sendiri puasa ganti ramadhan lepas dah habis diganti sebaik habis syawal yang lalu.
Syabas Aishah!

Tak ada apa sangat nak cerita hari ni, Salam Maal Hijrah.
Till Then take care. Keep the positive vibes. Love. 



p/s: 16 Oktober 2015.Happy birthday adik. Jadi anak yang baik, Jadi budak yang baik. Jadi lelaki yang baik. Jadi manusia yang baik, In shaa Allah semuanya akan baik baik.

Sep 11, 2015

Perfume #1

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,
 
Aku adalah salah seorang peminat perfume.Selalunya aku akan beli perfume yang original.ye kew beli? ke ada orang kasik? hehe. tak ingat bila kali terakhir beli sendiri. Tapi memang beli yang original je sebab aku dapat harga murah dari kedai. And yes sebab barang beli online harga lagi murah.
 
Ramai la kawan aku tanya jugak, kenapa lagi murah?
 
Basically, kenapa lagi murah? sebab tak payah sewa kedai and tak payah hire staff.so memang tak akan mungkin harga dia mahal dari kedai la kan. Kalau harga sama macam kedai baik kau pergi bau sendiri and beli je kat kedai kan kan kan. so easy. terang sangat jawapan dia.
 
Tapi bila dah barang original kau jangan la expect murah melampau.still ratus ratus jugak laa, tapi lagi murah banyak dari yang jual kat butik butik mahupun Parkson. Kalau  nak yang bebetul murah aku suggest kau beli je yang tiruan kat danau,pasar lambak atau kaki lima.

Tak.tak aku bukan belagak atau apa.cuma pesan awal awal sebab orang melayu ni, nak yang memang original tapi expectation harga sama macam imiation punya barang, and kadang kadang bila bab tawar menawar ni perangai merepek sikit! So harap la kalau dah pesan awal awal soalan merepek akan berkurangan. Maaf kalau terkasar sikit. cuma aku nak highlight kan awal awal je.

And sebenarnya, yang tukang jual ni adalah encik tunang aku, so aku tak akan review kalau benda tak betul dan pasti. Berapa banyak kali dah aku dapat hadiah perfume, semuanya aku puas hati. Dan satu lagi aku tak dibayar pon untuk review business perfume dia. (tapi mana lah tau dapat satu perfume free! haha. ok jugak)

So kalau korang rasa nak beli perfume original tapi dengan harga yang lebih murah dari kedai. Dan yang pastinya ia sangat berbaloi baloi sebab murah, berkualiti, original, bau best. cukup lah tu kang orang kata mentang mentang business tunang dia, semua nya best. eh korang kena tau aku ni jujur orangnya! haha. salah pada aku tetap salah. betul tetap betul. original aku kata la original.

And basically encik tunang aku dah beniaga perfume online ni since 2012. cuma dia bergiat aktif hanya di facebook. instagram pon baru baru ni aku tolong buatkan tapi nampak macam tak de guna selain hobi dia yang suka mengumpul jam.eh? hahahha.
 
Ada macam macam jenis perfume.korang cakap je nak yang mana.kalau ada stock, boleh terus beli, tapi kalau tak de stock, kalau korang nak tunggu sampai stock ada pon boleh.
 


And aku bagi jugak testimoni dari customers yang dah penah beli, and selalunya bila orang dah datang beli sekali diorang akan repeat order. kadang kadang aku jeles jugak datang pompuan seksi asek order! hahahahha.soryy jeles jeles is so not me!




Tapi tu semua testimoni 2013 kan? sebab aku bukak folder yang tu yang keluar, aku main random je pilih folder yang selambak. Facebook kan! so malas nak tengok satu satu.hahhaha.So kalau korang serius nak beli atau nak tanya tanya pon boleh. Boleh contact Aie 01110630340 untuk segala tempahan dan pertanyaan. Sebab bukan aku yang jual. 

Gerenti puas hati *rentak pramlee and the geng*
Till Then take care.Keep the positive vibes. Love.

Sep 9, 2015

Split Personality.

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,

Split Personality
Dissociative Identity Disorder (DID)
Multiple Personality Disorder (MPD)

Apa pun nama saintifik dia, dalam bahasa yang lebih mudah kau nak faham Split Personality adalah personaliti yang berbeza yang boleh berubah dalam masa ten second atau mungkin kurang atau lebih aku tak pasti. Tak pernah belajar benda ni secara teori.

Ada banyak faktor yang boleh jadikan seseorang tu Split Personality, mungkin faktor biologi (genetik, hormon tak seimbang, pemakanan), mungkin jugak faktor pembelajaran (over stressed), atau mungkin jugak faktor psychosocial (Kecik kecik kene dera ke trauma tentang sesuatu). Wallahualam. Mungkin jugak faktor yang aku tak tau.hehe.

Ada banyak jugak la movie yang aku pernah tengok pasal Split Personality ni, movie yang paling aku ingat "Secret Window" lakonan Johnny Deep. Mungkin sebab Johnnyy Deep yang belakon lalu movie ni menjadi movie yang paling aku simpan dekat sudut tepi otak aku ni. Mungkin la.
 
Dalam kehidupan nyata, aku pernah berhadapan dengan seseorang yang aku kira mungkin dia ada Split Personality. Mula mula kenal tak de la perasan sangat, tapi bila tiga empat bulan lepas tu memang terserlah personaliti dia yang berbeza. Buktinya bila aku dan rakan seoffice terbaca mesej dia tapi dalam handphone office. haha. apalagi dari A sampai Z kitorang baca. Dia menggunakan dua nama yang kedua duanya adalah nama dia sendiri, berkhayal dalam dunia rekaan sendiri, Sejauh mana kesakitan dia aku tak tahu. Dan tak pernah jumpa lagi sekarang ni lepas dia resigned. Tapi kat mana pon dia sekarang, aku doakan dia sihat dan bahagia bersama isterinya, Pernah beberapa kali berjumpa dengan isteri dia, seorang perempuan bertubuh kecil yang cantik dan sangat bersopan dan bersantun.

Seseorang yang sangat dekat dengan aku pernah cakap kat aku.
"Aishah, bila dengan family je dah jadi lain, jadik rock, hilang lemah lembut"
 
err.itu boleh dikira Split Personality ke? tak lah. Cuma aku rasa membezakan perangai kita dengan siapa kita ada bersama waktu tu, dua benda yang berbeza dengan Split Personality. Kadang kadang ada orang dengan Mak, baru mak tanya ok tak ni? hati dah tisu dah. basah berkecai berai. Kadang kadang ada jugak orang Mak tanya jugak ok tak ni? belagak cool gila babeng. masuk je bilik air sendu! haha, tapi still depends on situation.
 
Tapi betul lah, kita akan jadi apa, terpulang dengan siapa kita ada bersama ketika itu.pernah dengar quote ni?ape eh quote dia.ah tak ingat. apa apa aje lah.tapi aku percaya dengan quote aku sendiri.

"kita akan jadi apa, terpulang dengan siapa kita ada bersama ketika itu" ; Siti Aishah

Bila dengan keluarga tercinta, gua rock!
Bila dengan seseorang special, gua sweet, independent, kadang manja kadang tak!heh.
Bila dengan kawan kawan, Depends!

Tapi kalau ada orang yang jenis sini cerita lain situ cerita lain. Itu Syaitannirajim!hahahhaha.Mungkin dia adalah sejenis bercita cita menjadi penulis skrip yang skrip dia tak best lantas tak de producer nak buat skrip skrip itu jadi sebuah filem atau mungkin berbuah buah filem. Lalu dia apply cerita cerita imaginasi itu dalam real life dia, padahal dia tak sedar skrip skrip tu tadi buat orang lain bermasam muka, bergaduh tak semena, haish!

Tapi jugak kalau ada orang yang cakap dia sama je, show her/his true colours always.
Cuba kau lepak dengan orang yang dah sepuluh tahun tak jumpe, tapi boleh gurau babi babi lagik tanpa orang tu sentap, tu mungkin maknanya korang closed gila dulu, atau pon sebenarnya dia pura pura je senyum kat kau.hahhahaha.entah lah. Ataupon cuba dengan orang yang kau baru kenal semalam, lepas tu kau minat pulak tu kat dia and dia pon respond baik. berani tak berani nak show true colours? angkat angkat kening. so semestinya kita akan amek masa untuk kenal sikit demi sikit baru ada rasa ngam yang boleh gelak macam pontianak bila happy, nangis sampai basah bantal bila sedih. kan? ke aku je macam tu. korang tak? hari first je dah tau semua colours? oh my!

Terpulang la mahu jadi apa.eh serius.Till then take care and keep the positive vibes. Love.

Sep 7, 2015

Berangan #1

Assallamualaikum W.B.T
Hai blogspot,

Berangan tu free kan?

Pepagi lagi aku dah start berangan.hahaha.sementara tunggu report kena approve lepas tu submit.Aku manfaatkan masa yang ada ni sebaik mungkin dengan menggoogle apa apa yang aku nak google dan lepas tu teruskan angan angan aku yang tinggi melangit dengan jayanya.

Kan aku cakap semakin aku dewasa ni, Aku suka observe cerita baik buruk dari orang lain. Selalunye observe untuk aku tengok mana baik kalau boleh ikut ikut. kalau nampak yang tak baik tinggalkan cepat cepat. 

Kalau lah aku tau memasak ni sebenarnye best! dari dulu dulu aku belajar jadik chef je.hahhahaha.tapi sayang dah terlambat, jadik chef untuk tekak sendiri je lah. ye dak? Tapi bab menggoreng minyak minyak terpercik percik tu benda paling aku benci tu! eh macam tetiba je citer pasal bab memasak kan.tak de lah tetiba sangat sebab yang aku berangan kan ada sangkut paut dengan memasak.hehe.

Aku rasa la, aku ni jenis kids lover. yes kalau tengah panas hati dengan boyfriend, bila tengok budak budak hati jadik tenang kembali. haa giteww! so harapnya kalau dah kahwin nanti bila panas hati dengan suami, bila pandang anak anak, marah pon jadi seperti angin berlalu, hati jadik sejuk je.ahh melebih pulak berangan nyerr! Tapi tak penah la pulak berangan panas hati bila dah kahwin nanti, berangan yang lovey-dovey adalah. semoga dipermudahkan.amin.

ok apa kaitan cerita kau ni aishah hoi?

Aku berangan bila anak anak aku dah sekolah nanti, aku nak siapkan bekal anak anak aku hari hari nanti. sebab apa aku taip kat sini? sebab nanti bila aku lupa azam aku yang satu ni, time time aku scroll baca semua entry blog aku ni, aku akan ingat azam sesuci murni aku ni. In Shaa Allah.




Comel kan bento bento tu semua! Tapi kadang kadang apa yang kita plan bukannya semuanya menjadik kan. yelah dengan waktu bekerja lagi. Tapi semoga aku diberi masa, kekuatan dan segalanya yang positif bila sampai waktunya nanti. In shaa Allah. mudah mudahan Allah setuju.

Well, ini berangan #1 aku. Aku rasa untuk dreamer macam aku ada banyak lagi benda yang boleh dirangankan.hahhaha.

Kan, Berangan tu free kan? 
so lets dream. Till Then take care.
Keep the positive vibes. Love. 

Selamat Berjaya adik!

Assallamualaikum W.B.T
Hai blogspot,

Dulu aku penah cerita pasal sorang budak lelaki yang beli-kari dan ber-dikari.Aku rasa macam baru sehari dua aku tengok budak kecik tu belari lari bogel dan comel setiap apa adanya.Eh alih hari alih minggu alih bulan alih tahun ke tahun, budak lelaki yang comel yang cerdik yang cukup pandai mencairkan hati aku, dah besar dah sunat dah nak amik UPSR esok. tetiba esok lusa dah nak suruh hantar rombongan meminang pulak! how time flies!

Adik,
Mak chek mintak maaf sebab tak buat kan kad besar untuk adik macam masa kakak dulu.salah mak chek sebab lupa nak bagi moral support kat adik. sorry adik.

Adik,
Mak chek nak adik tau yang mak chek sentiasa sayangkan adik walaupon selalu marah and bebel bebel kat adik bila adik malas belajar.

Adik,
Mak chek nak adik tau walaupon sekarang ni makin ramai anak anak kecik yang bertambah dalam family kita (que, amsyar, sumayyah) tapi adik sentiasa ada "special place" dalam hati mak chek.

Kadang kadang bila adik tak salah pon, orang orang tua marah adik.Maafkan kitorang semua sebab lupa fikir perasaan adik waktu tu.tapi adik kene tau jadik budak kecik memang selalu kene marah, mak chek dulu pon macam tu tau! kalau tak kene marah nanti dah tua tak best la tak de memori kene marah. hehe. Lagi satu adik kene faham kitorang marah sebab sayang.

Adik,
Esok UPSR. mak chek nak adik tau, semua ni cuma permulaan hidup adik. tak semestinya berjaya dalam setiap peperiksaan, akan berjaya dalam hidup, dan tak semestinya gagal dalam peperiksaan akan gagal dalam hidup.

Tapi,
kita tak boleh set dalam otak kita memang nak gagal dalam peperiksaan! at least, adik cuba sehabis baik.ada masa lagi, jangan cepat give up ok sayang.perjalanan hidup adik jauh lagi.

Semoga berjaya.
I love you no matters what happen.
Chaiyokkk adik!



Sep 4, 2015

Terkenang

Assallamualaikum W.B.T
Hai blogspot,

Terkenang.

Walau sepuluh kebaikan seseorang, bila terjadik satu keburukan and keburukan tu pulak memang terkesan kat hati kau yang buat kau rasa mende tu terpaling pahit! hilang semua sepuluh yang baik tadi.

Sape yang penah rase macam ni? Kalau tak penah tu memang suci gila la hati kau kalau dah jadik satu benda buruk yang memang sampai hati kau rase pahit payau nak hadap lagi, tapi kau boleh lek lek je lupa. Well, aku salute! (tapi ni applicable untuk first timer tapi still cool)

Tapi, aku rasa dalam hidup ni kalau kau dah biasa hadap dugaan rasa yang pahit payau segala, semua yang jadik akan datang memang kau boleh senyum je hadap.ye lah orang tua tua kan selalu cakap, sejarah mengajar kita, menjadi lebih dewasa, eh ternyanyi pulak!

Dulu masa sekolah menengah tingkatan satu dua tiga aku ada satu girls group yang kemana saja selalu bersama, ponteng kelas, terjun bangunan sekolah, buat cikgu nangis, apa aje yang tak? Boleh kata girls group yang paling popular kat sekolah dulu.

Masa tingkatan dua, dalam pertengahan tahun ke nak dekat hujung tahun mcm tu, time tu time yang paling sedih untuk aku dalam group tu. Time tu aku macam kene pinggir sikit la dalam group ni, entah apa yang tak kena waktu tu aku pon tak tau, ye lah mungkin ada perangai aku yang orang tak suka, well, biasalah tu! Kita pon bukan suka dengan perangai semua orang kan.

Waktu tu satu keburukan yang jadik tu buat aku rasa segala pahit payau buat aku rasa marah kat kawan kawan aku.sampai hati buat aku ceni buat aku cem tu. And time tu aku lupe semua kebaikan yang penah ada. Dan mungkin dorang pon cuma nampak keburukan aku time ni and langsung dah tak terdetik baik aku (kalau ada). Yang aku tau, menangis menangis menangis.alahaiii cembeng nyer lahai! Mengade betul! Kalau boleh ulang zaman tu aku lempang diri sendiri lelaju.hahhahaha

Time aku asek menangis meratapi nasib tu, rasa macam dunia dah tak de arah! Weh time tu kawan adalah segalanye ok! Kalau tak de kengkawan yang cool cam tu rase loser giler.Macam mana boleh baik balik entah.tapi yang aku ingat sampai jumpa kaunseling la kat sekolah nak membaik pulih hubungan ni.hahhahahahahha.entah ape ape je la perangai!

Tapi betul la kan, semua benda yang jadik memang ada hikmah, sebab waktu waktu aku murung tu aku lebih dekat dengan mak aku, start dari sini aku selalu share semua cerita dengan mak aku, sambil citer problem sambil peluk mak. Macam dalam girlsmore girls sangat! Hahhahaha.tapi Yes! Ini hikmah paling besar yang aku dapat dari kejadian iteww.

And benda yang hampir sama jugak jadik kali kedua waktu tingkatan empat tingkatan lima masa kat sekolah PD yang aku duduk rumah sewa tuh. Tapi benda tu jadik nak dekat dekat birthday aku, dan sebenarnye dorang buat surprise untuk birthday aku.siap g beli cake, ade mini celebration.halahhh rindu lah kat korang! Walau pon dua minggu sebelum tu dah drama air mata bagai tapi hari kejadian lagik buat aku keluar air mata terharu.

Apa point aku sebenarnye eh?halahhhh.selalu melencong ke lain!

Walau sepuluh kebaikan seseorang, bila terjadik satu keburukan and keburukan tu pulak memang terkesan kat hati kau yang buat kau rasa mende tu terpaling pahit! hilang semua sepuluh yang baik tadi.

Yes betul sepuluh kebaikan tu akan hilang kalau kau tak carik apa makna baik dalam kejadian tu.Tapi kalau kau cuba positive dan tenang fikirkan hikmah hikmah yang mendatang. Aku pasti kau akan berterima kasih dengan pengalaman pengalaman lalu.

Bila makin meningkat usia ni aku makin ade satu perangai, perangai yang tak amek kesah orang nak cakap apa. Aku suka observe cerita baik buruk dari orang lain. Aku suka perhati dari lantang berkata dan keluarkan pendapat sendiri (depends on situation) kalau perlu dipertahan, tak kan sesenang aku nak rilex, selalunya bab family lah. Kalau bab kawan kawan aku biar je.tak kose aku nak bertekak bagai. Come on kita bukan budak tingkatan satu dua tiga lagi yang sekali datang masalah setiap kali tu nak bercucuran air mata membasahi pipi.

Sejarah mengajar kita menjadi lebih dewasa. Kan?

So, aku selalu pesan kat diri sendiri, positif, tenang, senyum.

Till Then take care.
Keep the positive vibes.
Love.  

Sep 1, 2015

Cerita Pasar Malam

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,
eh eh.tengok list entry semakin meriah lah.haha.
Hadap je lah sementara mood aku masih meninggi.
So hello and hai sekali lagik.hik hik. selamat hari rabu untuk hari ni.
hep! dah rabu.keje siapkan cepat!
Baik lepas lunch kita sambung report ye :)

Eh.Hari jumaat lepas tak sempat masak dan berbekal bekalan.
so makan luar lah malam tu, makan kat mane eh? tak ingat.tak pe tak penting.
Dah malam sikit tu singgah pasar malam nak carik kudap kudap time memalam.
Dapat Tongkeng ayam, kepok lekor singgit, cocunut shake yang sedap and special.
Cukup lah tu untuk tambah lelemak untuk diapungkan lagi.haha.
Tak pe lah, gemok ke kurus ke sape nak kesah? kan!

Oh, masa sebelum nak masuk pasar malam jelatek tu, nampak ada orang mintak derma,
Tapi kali ni bukan oku biasa seperti biasa selalu selalu yang jual tisu atau apa saja,
Hari ni sekali tengok boleh mengalir air mata dari jiwa yang kental macam aku!

Muka dan kepala yang terbakar atau terkena asid, aku kurang pasti.
Pergelangan tangan yang kudung, tak mampu berdiri kalau ditengok dari keadaan kaki.
Walluhualam.

Bila aku tengok dia, Ya Allah Besar betul dugaan hidup dia kat dunia  ni.
Aku cuma yakin kalau dia pergi mintak kerja harapan untuk dapat kerja tu sangat tipis.
Maksud aku, Sangat!

Semoga syurga balasan untuk kau di akhirat sana wahai hamba Allah.
Semoga dipermudah segala urusan dunia akhirat untuk kau.
Amin.

Masa dok perati tu, nampak en.tunang keluarkan note dari wallet masukkan dalam bekas orang tu.
Dalam hati je lah puji.Alhamdulillah.
*kang kalau puji depan depan kembang sebesen pulak kang! eh eh*

Pastu mision diteruskan untuk mencari kudap kudapan time memalam.
Nak beli cocunut shake yang special dan sedap iteww kene beratur.
eh.sebelum beli tu tak tau pon sedap.tapi ahkak adalah penggemar cocunut shake.
so tunggu je lah.lagipon bukan nak rushing pon.

Sementara nak tunggu nampak kedai tepi dia jual gegula kapas.
Gegula kapas tu kan cantik! warna warni! sukeee je tengok.
Nampak ada satu family kecik ibu ayah kakak dan adik beli sebungkus gegula kapas.
Maybe ibu dia suruh adik dan kakak tu share lah sebungkus gegula tu.
yelah benda manis tak elok makan bebanyak!

Si kakak pon pegang bungkusan gegula kapas tadi dengan jelas terpancar kegirangan.
eh eh tetiba si adik bejalan sambil menangis sekuat hati.
Seorang ayah yang faham, lalu mintak bungkusan gegula kapas tadi pada kakak,
Lalu diberikan pada adik yang menangis tadi,
Kakak pon apa lagi, bagi tapi muncung sedapa dan terus jalan kedepan.
Adik lelaki yang menangis tadi senyum kegirangan!

Haha.aku cuma tersenyum dan teringat cerita zaman kecik kecik.
Nanti lah kalau mood meninggi dalam diri kita cerita kat blog ni.
Mane lah tau time time dah tua nanti boleh tersenyum bila baca balik.
Sekarang sambil taip pon tersenyum sambil teringat.hehe.

Till Then take care.
Keep the positive vibes.
Love.

Aug 27, 2015

Bab Makan

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,
kalau hari tu selamat hari isnin.Hari ni selamat hari jumaat.Jom Al-Kahfi.
Yeayyy dah jumaat.lagik best sambung cuti merdeka hari isnin.
Its gonna be a long weekend.*senyum sampai telinga*

Ade banyak hari cuti so banyak masa untuk buat itu dan ini.
Boleh try and error lagi cara menghasilkan ayam goreng yang sedap.
Sebab dah 2minggu try and error pelbagai resepi.
Semoga usaha usaha kami akan bagi hasil yang gempak dan nyummss!
Macam eh tetiba cerita pasal ayam goreng kan? kau dah kenape? eh.
Mane la tau boleh berniaga sambilan lantas menjadi kaya dengan menjual ayam goreng.
Yang rasa setanding KFC dan pedepooowww pergi dia!
*fuhhh.cita cita.haha.tak pe tak pe impian dan cita cita yang murni moga terlaksana*

Sebut pasal berniaga ni.paling aku rasa potensi yang besar adalah kedai makan.
Sebab orang nak setiap hari nak makan.balik keje, breakfast, makan time lunch.
kadang sebab lapar. kadang sesaje nak gi ngeteh ngan kengkawan kan.
Jadi demand sentiasa tinggi so in Shaa Allah sentiasa akan ada pulangan modal.

Tapi kalau berniaga bab bab makan ni boleh tak ikhlas?
Macam hari tu, balik kerja aku pergi makan kat kedai area keramat belakang jusco.
Ade banyak kedai kat situ, tapi kedai ni aku main singgah je tak pnh try rasenye.
Order nasik putih dua sup daging telur mata dengan sayur cendawan goreng.
Tak de pon ramai sangat tapi lambat jugak service, tapi tak pe lah kan.

Bila sampai order,
Nasik putih sup daging telur mata dengan sup cendawan.
Dengan nada yang rendah, aku tegur,
Aku "eh.ni bukan kitorang order"
Budak kedai "tadi ade order cendawan kan"
Aku "ada,tapi cendawan goreng"
Budak kedai berlalu dan angkat sup cendawan tadi sambil muka sedikit bengang.

Tak sampai satu minit.sampai cendawan goreng aku.
kau rasa macam mana dia buat?yes.dia buang kuah and masukkan cendawan tadi dlm piring.
Dan dihidangkan tanpa terpalit senyum di bibir.
hey. at least tumis sikit macam masak sayur pon ok dah.tapi tak pe lah.

Dan kami pon makan lah sebab malas nak banyak komplen.
Kenyang.nasik habis.bayar.balik.
Tapi tiada kali kedua untuk makan kat situ lagi.

Dan disebabkan dah hampir enam tahun aku stay kat KL ni.
Setiap hari balik keje makan luar.Carik kedai makan.sampai dah tau setiap pelusuk.
Dah agak jemu untuk makan makan yang macam tu.

So, aku decide untuk bawak bekal hampir setiap hari.
Rasanye dah dua ke tiga minggu jugak masih berbekal.
Agak istiqamah la azam kali ni,hehehe.bab istiqamah ni kan memang payah sikit.
tapi ada la sekali dua kali tiga kali yang terlewat tak sedar tak sempat berbekal.
*macam hari ni*

Dengan cara berbekal setiap hari ke ofis boleh jugak upgrade skill memasak.
Nanti nanti kalau dah kawen tak de lah kayu sangat tangan tu kan.haha.

p/s: ada satu kedai makan nasi tomato & ayam beriani kat kedai area keramat belakang jusco ni yang harga sangat berpatutan dan sedap. tapi aku cuma suka pergi makan hari yang bukan nasik tomato atau beriani sebab aku penggemar nasik putih sahaja. time dia jual nasik putih tu, lauk lauk dia semua sedap! selalunya nasik putih hari isnin & selasa.tapi ada je kadang kadang isnin tu nasik dengan sup je. sebab ade sekali isnin yang aku tak sempat masak tu, pastu kedai faveret aku ni jual nasik dengan sup je, aku tak bape gemar sebab tak pedas, so aku makan kat kedai cerita atas tu.huhu.

Aug 24, 2015

Selamat Tahun Dua Puluh Enam

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,
Hari ni selamat hari isnin, walaupun sentiasa isnin yang tak berapa rajin.haha.
Hari apa yang rajin entah. Kalau hari hari holiday hari itu hari hari rajin.eh.

So, What's new?
Eh kejap,sebenarnye apa tujuan utama aku berblogging?
oh its just my online writting, yang mana bila aku bosan aku akan suka baca tulisan aku.
Waktu tu aku akan ingat rasa happy sedih sendu tawa girang ketika tulisan itu ditulis.
Sebab aku bukan jenis orang yang mempamer "rasa" aku pada orang lain.
Sebab aku tak akan mudah mencerita apa apa "rasa" kepada sesiapa sekalipon.
Jadi aku akan luah segala "rasa" itu kadang pada tulisan, kadang pada lukisan.
Aku jiwa seni? entah.rasa macam tangan kayu. sebab cuma aku yang suka apa yang aku senikan.
haha.

Eh.macam lari dari tujuan asal.haha.biasa selalunya macam tu!
Lebih kurang seminggu lepas, dua puluh enam tahun yang lepas,
Aku dilahirkan di bumi ini, pada jam lebih kurang 12.30 tengah hari,
Seorang bayi perempuan yang beratnya kurang aku pasti tapi rasanya tak delah berat sangat,
sebab aku dari baby kecik rasanye, hehe. *eh ye ke Mak*
Bayi perempuan yang berkulit hitam manis, botak tak berambut!
Dan pelbagai kriteria yang lain yang aku tak pasti.

Emak.
Emak bertarung nyawa melahirkan bayi perempuan tersebut.
Terima kasih emak sebab sudi taruhkan nyawa mak untuk lahirkan orang.
Terima kasih emak sebab sudi titiskan setiap titisan susu emak untuk orang.
Terima kasih emak sebab sudi korbankan apa adanya untuk besarkan orang.
Terima kasih emak sebab lahirkan adik beradik yang lain untuk jadik kawan kawan orang.
Terima kasih emak untuk segalanya walau tak cukup nak orang ungkap dengan kata kata.

Dan selepas dua puluh enam tahun yang lepas, sekarang dah tahun 2015.
Maka bayi perempuan tadi telah berusia dua puluh enam tahun hari ini.
Ye ye orang tau sepanjang dua puluh enam tahun hidup ni cuma 15 minit orang tak degil.
Waktu lain tu semuanya dengar cakap diri sendiri je.sorry mak but i lovee you!
Tapi kadang kadang orang degil pada benda yang betul
Tapi kadang kadang selalu jugak degil pada benda yang salah
*timetimeni tadah je la telinga dengar mak bebel bebel sebab tak dengar cakap mak*

Apa yang orang dah capai sepanjang dua puluh enam tahun ni belum cukup untuk balas setiap tenaga kedrat setiap pengorbanan setiap titik peluh setiap apa adanya untuk balas jasa mak.

Apa yang orang mampu ukirkan senyum kat bibir mak hari ini semalam kelmarin hari lepas lepas belum akan penah cukup untuk balas setiap kebahagiaan yang penah mak bagi kat orang.

Banyak lagi yang orang nak tempuh dengan mak.
Banyak lagi yang orang nak cuba bahagiakan mak.
Banyak lagi wishlist orang untuk mak yang orang nak cuba realisasikan jadik nyata.
Banyak lagi mak.Banyak sangat!semoga murah rezeki.kita tempuh sama sama ye mak.
Tapi yang susah tu biarlah orang je yang tempuh.Yang senang nak dengan Mak!

Emak, dulu waktu sekolah setiap kali birthday ayah akan bagi hadiah birthday.
Hadiah apa? note RM10. tapi dengan cuma note Rm10 tu orang bahagia mak.
Mak rindu ayah? orang pon sama.rindu sangat! lama tak jenguk ayah.Al-fatihah.

Kalau orang jauh waktu birthday tu ayah akan call wish birthday.
Ayah akan msg. walaupun note yang sangat ringkas, cukup untuk buat rasa dihargai.
Setiap tahun lepas ayah tak de orang cuma akan baca msg ayah yang orang masih simpan.
Al-fatihah untuk ayah. Janji akhir orang pada ayah sikit masa lagi terlaksana. In Shaa Allah.

Emak,Hari ini bila orang tengok cermin,
i see you in myself! cuma bukan bab masak la.
Buat air asam pon tak sedap macam mak, banyak lagi kene belajar,
Tapi orang dah belajar masak sikit sikit walaupon tak terer macam mak,
bak pinjam tangan mak yang super power tu!eeerrrrr.

I see you in myself.
Orang nampak macam mana mak apply ketabahan mak dalam hidup.
macam mana mak struggle untuk rasa setiap detik bahagia,
macam mana mak struggle untuk hadap orang yang menghina sebab tak kaya,
macam mana nak kena hidup dengan semampunya!
Orang rasa orang banyak belajar dari cara mak, cuma tak mungkin SESEMPURNA mak.
Mak cukup sempurna.Kalau masakkan maggie kari untuk orang pon dah sempurna rasa dia.
Tak payah citer sempurna benda lain.Semuanya cukup sempurna bila mak yang buatkan.
Semuanya best bila mak yang doakan. *kalau dapat maggie kari mak time hujan ni sedapnye*

Emak.
Semoga kita bersama bahagia enjoy dunia belajar akhirat sama sama untuk tahun yang ke dua puluh tujuh dua puluh lapan dua puluh sembilan dan seterusnya tahun tahun akan datang.
Semoga kita murah rezeki pergi umrah pergi haji round the world travel sesama.
*fuhh impian! Tak pe mana tau rezeki kita kan Mak*

Untuk Emak.
Orang sayang Mak.sampai bila bila.
Walau anak dah sepuluh nanti orang nak jaga mak.janji!
kalau orang lupa diri jangan sumpah jadik tanggang k mak.
Sepak je orang sampai tergolek telanggangg! tapi mintak dijauhkan Nauzubillah.

Untuk orang.
Jadik anak yang baik.Jadik isteri yang baik.(ni nanti nanti)
Buat perkara yang baik.semuanya yang baik baik.
In Shaa Allah.amin.

p/s: baru perasan hari ni lesen dah mati..dulu dulu renew dua tiga tahun terus.tu yang terlupa tu walaupon usaha kerajaan untuk buat waktu birthday supaya kite tak lupe.tapi iolss tak boleh nak ingattt lewww tahun bile bile.sadis.

Jul 14, 2015

Selamat Hari Raya

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,
Lame sangat tak log in sini.Asek lalai dengan instagram.errr.

So. Hampir ke penghujung Ramadhan.
Semoga segala Amal Ibadat yang seciput ini diterima Allah s.w.t
In Shaa Allah. Amin.

Awal Awal Ramadhan hari tu,
Seorang Mak cik saudara yang aku panggil Mok De telah pergi Menghadap Ilahi.
Teringat dari kecik aku selalu balik ke rumah Mok De bila balik kampung di Johor.
Yeah, setiap kali itu Mok De akan belikan  aku mainan gegirl gegirl sikit.
Sebab kebiasaannya aku selalu main guli, baling selipar, lari sana sini, round-sedas dengan adik beradik lelaki disebabkan oleh aku tak ade geng perempuan nak main sesama.yeahh so agak kasar sikit.

Bila aku semakin besar,
Aku ada teman lelaki, Mok De adalah Mak cik saudara yang paling eksited untuk majlis perkahwinan aku. yang aku sendiri pon tak tahu bila ia akan berkunjung tiba. In Shaa Allah bila ada jodoh ada rezeki adalah nanti. Itu yang aku pegang selama ini. Mok De cakap kat mak,

"kak, nanti bila Deq Nor kahwin, aku nak tempah kuih yang alah macam kat the chicken Rice Shop tu" (Emak pon sekadar mengiyakan)

perbualan pergi lebih lanjut,cuma isinya aku kurang pasti.Wallahualam.

Tenanglah Mok De di sana.
Apa yang Mok de hajatkan mungkin tak tersampai untuk dirasai bersama.
Terima Kasih atas sedikit rasa bahagia yang kita kongsi selama ini.
Terima kasih sebab jage orang mase kecik kecik dulu.
Terima kasih suapkan orang makan mase orang demam dulu dulu.
Terima kasih untuk semuanya.
Orang sayang Mok de.
Al-Fatihah.

Bulan Puasa ni aku tak banyak keje kat ofis.
So aku melangut asek dok tengok movie.
Mungkin akak officemate yang paling rapat dengan aku perasan,
Dia bagi link kat youtube cerita tentang Umar al-Khattab.
So lebih berfaedah Ramadhan aku di siang hari, hehe.


Tengok pada kelembutan dan terpujinya sifat Abu Bakar al-Siddiq, aku jatuh hati.
Tengok ketegasan dan sentiasa menyatakan yang benar oleh Umar al-Khattab, aku rasa sayang. Allahu Akbar, itu cuma pada lakonan semula, Tak terbayang jika dapat melihat dengan mata sendiri. Berapa kali entah tertumpah air mata. Betapa hebatnya sahabat sahabat Rasullullah SAW.

Aku teringat  satu part,
Umar r.a dan pembantunya Aslam telah keluar membuat rondaan ke suatu tempat bernama Harrah,Sampai kat satu rumah ni, Saidina Umar r.a melihat seorang wanita yang sedang memasak tetapi anak anaknya menangis tak berhenti henti.

Saidina Umar r.a menjadi hairan mengapa si wanita itu hanya menyuruh anak anak nya bersabar tapi tidak memberi makan pada anak anak itu.

Lalu Saidina Umar r.a bertanya kepada Wanita itu,
" Mengapa anak anak itu tidak berhenti menangis? "

Wanita itu menjawab, mereka menangis kerana lapar.
Dan dia cuma masak batu untuk mendiamkan anak anaknya sehingga mereka tertidur.

Wanita itu seperti marah dengan kepimpinan Saidina Umar r.a kerana padanya Saidina Umar r.a kene tengok ramai lagi rakyat yang seperti nasibnya.

Saidina Umar r.a yang bersedih mendengar cerita wanita itu, beliau menyuruh wanita itu tunggu dan akan kembali kemudian.

Setibanya Saidina Umar r.a di baitulmal, beliau mengambil seguni makanan dan mengangkatnya.

Sebaik sahaja beliau hendak membawanya balik kepada wanita itu, salah seorang suruhannya menawarkan diri untuk membawakan guni itu.

"Biar aku sendiri yang membawa guni ini." kata Saidina Umar r.a.
"Adakah engkau sanggup memikul dosa-dosaku di akhirat kelak?"
"Di hari pengadilan nanti engkau tidak akan dapat memikul bebanan-bebanan aku, jadi tidak ada sebab kenapa engkau mesti membawanya hari ini."sambungnya lagi.

Allahu Akbar.kalau lah ada pemimpin yang mencontohi kepimpinan ini.
eh.termasuk bab politik pulak.sory.
kang orang kata mengadu domba macam "saya zahra" pulak.
walaupon ada point yang tak berapa best dalam ucapan zahra.
Tapi pada aku banyak jugak point yang kena diambil kira.

oh.kalau rasa nak tengok cerita ni boleh la layan kat youtube.
dia ada 30 episod. lagik best dari kau layan drama tv3 yang asek kene kawen paksa,
pastu acah acah swett je semenjang kan.sekali sekala layan yang berfaedah sikit.hehe

but this one, HIGHLY RECOMMENDED.
https://www.youtube.com/watch?v=hdog0wFasaU

tu link episod 5 kot.carik la yang episod 1 - 30 sendiri, seriously best sangat & tak boring, 
macam aku dah download siap siap, senang nak tengok kat rumah. 

Eh.lupe pulak, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.
Jom makan rendang, ketupat, lemang, dodol dan segala, ZAKAT jangan lupa :)

May 12, 2015

Bahagia

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,
Belakangan ni rasa banyak cerita nak share kat sini,
Tapi macam alasan yang selalu selalu, busy konon.

Aku ni suka bermonolog sendiri.
Sebab circle aku dalam hidup ni kecik.
yeah. sebab pada aku quality adalah bagus berbanding quantity,
So bila aku nak buat sesuatu, Aku akan tanya pada diri sendiri,
Apa akibat? Baik ke tak? Macam mana? Kenapa?
Dan yang paling penting dalam hidup jaga hati orang sekeliling,
Seribu satu soalan dalam kepala baru tindakan.

Tapi yelah terkadang apa yang kau buat tak kan mampu puaskan hati semua orang,
Tapi bukan alasan untuk kau tak fikir perasaan orang lain,Cuba lah, at least cuba!

Back to the topic.
Bahagia.

Kalau dulu aku fikir,
Aku rasa bila jadi perempuan,
kulit putih tinggi lampai senyum menawan,
semua orang puji cantik kita suka.
kita bahagia.

Kalau dulu aku fikir,
bila jadi wanita cantik dapat kahwin dengan lelaki kaya,
confirm aku lah wanita terbahagia di dunia. *sambil shuffle lagu BCL*

Kalau dulu aku fikir,
Kalau banyak duit and boleh beli apa kita suka kita akan bahagia.

Kalau dulu aku fikir,
Banyak kawan yang hot spicy cantik mabeles
ramai orang kenal femes sana sini mesti rasa bahagia.

Tapi bila makin dewasa,
Makin muak dengan lakonan dunia,

Aku tanya diri sendiri apa bahagia?
Kalau cantik adalah bahagia.
Kenapa ada orang cantik yang merana?
Kalau kaya adalah bahagia.
Kenapa ada orang kaya masih tak jumpa hala?

Nah!
Macam mana nak bahagia?

Hari ini aku rasa bahagia bila,
Dapat belikan emak sebijik handbeg dengan hasil usaha sendiri.
Itu bahagia!

Dapat belikan emak tiket kapal terbang melancong sesama itu bahagia.

Dapat buat mak senyum tengok anak dia itu adalah bahagia.

Dapat tolong sikit sikit yang termampu itu adalah rasa paling bahagia.

Dapat gembira dengan keluarga dengan kongsi rezeki yang ada itu bahagia.

Dapat belikan Hadiah untuk Mak, Dapat tolong keluarga apa yang patut,
Itu bahagia!

Hari ini aku rasa kalau nak bahagia cari ketenangan jiwa dulu.
Waktu tu kau akan rasa bahagia.

Walau ada waktu waktu yang kadang aku terlupa nak buat mak bahagia.
Walau ada waktu waktu yang aku tak sedar buat mak mengalir air mata.

Maaf mak.aku kadang alpa.
Tapi sebolehnya aku nak cuba buat mak bahagia.
Sebelum masa aku terbahagi bila menjadi seorang isteri.
Sebelum masa aku dikehendak bila menjadi seorang ibu.

Fokus utama hari ini adalah emak.
Aku nak cuba sebolehnya untuk emak.
Kalau lah ayah masih ada,
Al-fatihah.

Sekarang aku belum punya mertua.
Aku harap bila aku berkeluarga dua.
Aku mampu adil untuk mereka.

Sakiti hati mertua sama seperti sakiti hati emak.
Jadi berjagalah. Semoga aku akan ingat sentiasa semua pesan arwah ayah.

Bila jadi isteri, jadi isteri yang jaga aib suami.
Bila jadi menantu, jadi menantu yang tak menyakiti.

Dulu aku ingat bila dah kahwin baru boleh guna pesan ayah.

Tapi hari ni aku faham.
Mula dari saat waktu tu aku kene apply semua benda tu dalam hidup.

Contoh dari diri sendiri.
Hubungan aku dah hampir 8 tahun lebih.
Terlalu banyak pedih pahit manis.
Yang pahit aku simpan sendiri.
Yang manis biarlah kalau orang ternampak.
Walau ada waktu retak menanti belah.
Walau waktu itu sudah terbelah.
Biarlah cuma aku tahu pahit.
Tak perlu hebah betapa sakitnya aku dengan kepahitan yang diberi.

Sebab apa kau tak perlu cerita?
pernah kau tahu apa pahit yang dia rasa waktu kau salah?
Pernah kau rasa pahit yang dia rasa waktu kau tak mempeduli?

Sekurangnya sebelum kau mengaib,
Kau ingat lah sedikit rasa yang dia pernah beri untuk kau bahagia.

Sekurangnya sebelum kau mengaib,
Kau ingat lah waktu kau begembira bersama.

Dan kalau pon tiada jodoh bersama,
Aku harap perpisahan yang jadi biarlah tidak bermasam muka.

Itu untuk aku.
Yang masih belum berumahtangga.
Semoga sehingga di bila bila pesan itu selalu dalam kepala otak ini.

Tapi doa aku hari ini,
biarlah cuma dia menjadi imam solatku di hari nanti
dan lantas menjadi bapa kepada bakal anak anak ku.
In Shaa Allah.

Dan sekarang
belajar untuk lebih menghormati.
belajar supaya lebih menyayangi
belajar erti menghargai.

Ayah tak tinggalkan harta segunung.
Tapi ayah tinggalkan aku erti hidup.
Terima kasih ayah.

Feb 12, 2015

Al-Fatihah

Assallamualaikum W.B.T

Hai blogspot,
Di malam jumaat yang tenang damai perginya seorang insan yang tak mungkin berganti,
Doa dan segala kiriman Al-fatihah cuma dari jauh,
sekadar melihat gambar gambar di laman sosial dengan update yang terkini,
one thing for sure, "sincerity, true love and respect you can't buy with money"
Al-Fatihah.semoga tenang lah engkau disana.semoga syurga tempatmu.amin.

Aku cuma copy di sini apa yang aku suka baca.

Orang kata dia nyanyok....
tapi 30 juzud dalam kepalanya,

Orang kata dia memecahkan ummah....
tapi cina india terimanya,

Orang kata dia gila....
tapi ulama' dunia menyanjungi kehebatannya pada dirinya,

Orang kata dia bukan ulama'....
tp ulama' sedunia mengeruninya,

Orang kata dia gila dunia....
tapi tiap2 minggu dia dukk ajar ilmu akhirat,

Orang kata dia banyak harta....
tp rumah nya hanya berdindingkan kayu dan zink,

Org kate dia bla bla bla.....
tapi dia cool sepanjang masanya sebab dia tahu dunia ni hanyalah sementara baginya untuk bercucuk tanam dan menanti kepulangn besar d'akhirat walaupun dia dimaki hamun kerna keperibadiannya untuk menegakkan SYARIAT ISLAM dibumi ALLAH....
hari ini 9.45malam, 12/2/2015 (Malam Jumaat) dengan usinyanya 84 tahun,
beliau menghembuskan nafas2 terakhir meninggalkan kita semua..

AL-FATIHAH buat tetamu Murobbi Allah,
Tuan Guru Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat..
damai lah engkau disana... 
ALLAHUROBBI ALLAHUROBBI ALLAHUROBBI..



Aku selalu pesan pada diri sendiri,
Tak kira apa jua fahaman tentang sesuatu perkara yang engkau mahu faham.
Jangan sampai berteraburan fitnah yang terjadi, walau satu, jangan sesekali!
Doa aku supaya aku tak lupa ini.kene sentiasa ingat.In Shaa Allah.


Al-fatihah untuk semua umat islam yang telah meninggal dunia.


note: Ayah.i miss you so much :(


Feb 10, 2015

Keputusan

Assallammualaikum w.b.t

Hai blogspot,
Tadi tengok berita keluar keputusan Mahkamah berkenaan kes ketua pembangkang,
Itu keputusan dunia, bersalah atau tidak, Wallahualam, Hanya DIA yang mengetahui,
Aku tidak di di pihak pemenang mahupun di pihak pengalah.
Kita orang luar ni biasa lah, belagak tahu semuanya seolah nampak dengan mata sendiri,
Tapi aku selalu terfikir fikir, Antara di pihak pemenang dan pengalah itu,
Pasti mereka berdua tahu siapa lagi benar, siapa lagi salah, macam mana boleh terus berpura?
(Berpura maksud aku mengatakan di depan sekalian alam dia adalah benar, tak kira dalam penjara ataupun bebas melangkah kemana sahaja)
Tapi satu benda kita kene tahu dalam dunia ni semua berkemungkinan kalau DIA izinkan,
Kadang kadang benda yang ternampak dan terlihat dengan dengan mata kepala sendiri,
Belum tentu ia adalah perkara sebenar yang terjadi, Wallahualam.

Sudahlah dengan cerita politik.aku tidak berminat sebenarnya.
Cuma jangan jadi kera di hutan,eh.Sikit sebanyak kene ambil tahu.
Cuma untuk memberi pendapat.cetek benar pengetahuan.
Faham untuk diri sendiri, Boleh dihadam akal sendiri. cukuplah.

Balik pada cerita Keputusan,
I think i am not a good decision maker.


Tapi di setiap kali aku perlu membuat keputusan, harapan aku cuma satu,
keputusan tu baik untuk aku, untuk family, untuk orang sekeliling.
Semua orang pon macam tu.itu aku yakin.

Dulu masa tingkatan empat,
Aku tinggalkan kelas sains sekolah harian,
Sebab aku nak mula hidup baru, carik keyakinan diri, belajar sesungguhnya.
And Yes, aku pindah sekolah dan ambik Kejuruteraan Awam,
Yang sebenarnya aku sendiri tak tahu apa yang aku nak dalam hidup waktu tu,
Tapi Alhamdulillah, disebabkan pengalaman aku waktu tu, Aku siapa aku hari ini.

Lepas tiga empat bulan aku duduk asrama di sekolah teknik,
Aku dengan beberapa orang kawan kawan nak keluar asrama and duduk kat rumah sewa,
Kononya susah study kat asrama, ini kelakar, sebab pindah rumah sewa pon aku tak rajin study!
Yang sebenarnya, aku tak rasa pon aku punya masalah kalau duduk asrama,
Tapi Housemate aku semua rajin study and semua pandai pandai.
Sekali lagi Alhamdulillah aku dikenalkan dengan dorang semua, itu jadikan aku siapa aku hari ini.

Masa dapat PLKN, oh kali ni tak ada pilihan,
Keputusannya nak atau tak aku tetap kena pergi.
Tapi bila dah seronok kat sana, aku tak nak balik,
Itu jugak bukan pilihan, dah habis tetap kena balik.hehe.

Banyak sangat waktu yang kita kena buat keputusan untuk diri sendiri.
Semoga apa jua keputusan kita baik untuk semuanya.
In shaa Allah.mudah mudahan Allah setuju.




Jan 20, 2015

Bahasa Part 2

Assallammualaikum w.b.t

Hai blogspot,
Lately ni aku hilang selera makan menyebabkan kg agak turun,
And setiap malam memaksa diri untuk tidurkan mata yang tak nak lelap,
ahh.kalau dapat masakan emak waktu waktu ni confirm makan dengan selera!
Fast forward "hari hari sunyi". aku nak cepat balik jumpa wajah yang menenangkan hati.

Masih lagi dengan isu bahasa.
Apa kau aku kita semua susah berbahasa dengan baik?

Cerita Satu.

A day before im going for outstation again,
Aku hantar kereta kat bengkel.
dah sampai masa untuk tabur tabur duit kat bengkel tu.haha.
eh.not complain ok.macam kita la ada masa sakit kan?

Ye.aku seorang melayu yang suka hantar kat bengkel cina.
sebab. bengkel melayu selalu buat kerja main main and semua akan cepat rosak.
oh.itu based on my experience, kalau ada bengkel melayu yang ok meh nak kenal.
boleh kayakan melayu pulak lepas ni.tapi takat ni aku tak jumpa lagi.

Dan seperti yang dijangka, kereta lambat siap.
Mule mule dia expect pukul 5 lebih.
Tapi aku check phone, cina tu still tak call lagi.
Dalam pukul 6 lebih, aku round kat bengkel tu,
Dia cakap sorry, may be dalam pukul 7lebih baru siap.

ok.tak pe lah, memandangkan aku belum Asar lagi.
Aku singgah masjid yang berdekatan,
Asar and tunggu Maghrib.
oh.lupe nak cakap.aku bawak my baby girl.
walaupun aku nampak papan tanda,

"kanak kanak tidak digalakkan masuk ke dalam masjid"

tapi my baby girl only 3years old.
hey.come on! tak kan aku nak tinggalkan dalam kereta?
but then, aku selalu pesan kat dia.
dalam masjid tak boleh bising.masjid rumah Allah.
Tak boleh lari lari.Tak boleh nangis suka hati.

Dan setiap kali dia ikut aku pergi masjid.
dia sangat mendengar kata and sopan.
(Maksudnya duduk sebelah aku dan diam)

Azan Maghrib berkumandang.
ok, bengkel pon tak call lagi boleh la berjemaah.
sementara nak tunggu berjemaah, Cina bengkel tu call kata dah siap.
Bengkel dia dah nak tutup.Aku tak de pilihan.
Kereta kena ambil malam tu jugak sebab esoknya aku outstation.

Aku beralih ke saf belakang and solat sendiri.
Aku solat bersebelahan tiang yang ada tempat mineral water.
Baby girl berdiri kat sebelah tempat air tu.
Dia tunggu aku sampai habis solat.

Bila aku habis solat, baby girl salam and cium pipi aku.
Aku dengar makcik yang lebih kurang lewat 30-an kot.
Marah my baby girl, jangan main air, jangan usik semua tu,
aku tengok muka mak cik tu, dia pandang sambil jeling tak de perasaan.

Hey! Mak cik.budak tu tak usik langsung pon!
tapi kalau betul la dia usik.mak cik memang spesies yang tak boleh berbahasa ke?
Aku ni patung pulak kat situ kan?
tapi aku hormat rumah Allah dan waktu maghrib.
Aku cuma balas dengan senyuman yang paling manis dari diri ini.hahhaha.

Inilah ciri ciri yang menyebabkan masjid kita kita ni tak penuh.
Allah. sikap sikap negatif ni la yang perlu diubah.

 oh soalan kegemaran baby gurl
* Mummy kenapa Allah tak datang rumah dia *
* Mummy adik tak nampak pon Allah jalan *

Cerita Dua

Bila sesiapa juga bagi salam dengan baik,
Datang dengan cara yang boleh dihormati,
Masih ada adab.Alhamdullillah.
kita bagi senyuman termanis dari diri ini.

Sekarang ada dari team A.
Ada jugak dari team B.

Bila Team A datang dan kenalkan diri.
Jangan halau, biarkan mereka teruskan apa niat kat hati,
selagi boleh ditoleransi kau kene sedia untuk bertoleransi,
sedaya mampu kau kena cuba untuk bagi,

Tapi bila Team lawan kau dah cuba bagi situasi yang tenang,
kau kena bijak, sediakan soalan bijak,
jangan pakai sembur macam orang lain tak de hati?

Jangan ingat cuma Team kau adalah pemangsa.
pemangsa itu dari sudut pandangan kau.
Yang orang lain pulak apa? fikir.
Mulai sekarang dan seterusnya belajar untuk lebih menjaga hati.

Belajar berbahasa.
Belajar rasa hormat.
Belajar fikir perasaan orang lain.

Aku?masih proses memperbaiki diri.in Shaa Allah.
Mudah mudahan Allah setuju :)