Nov 22, 2014

Kesedihan Hotel Seri Malaysia

Assalammualaikum blogspot,

Musim keluar dari office untuk berminggu minggu lamenya kembali lagi,
Sometimes aku rasa dah bosan dengan benda yang berulang macam ni,
Dengan stress yang berminggu mungkin berbulan yang aku hadap bila kerja luar,
tapi bila aku tersentak and tersedar, hey Aishah! dont complained too much!
Allah bagi kau rezeki, patutnya kau rase beryukur, and just enjoy the trips.

Ye.aku kene bersyukur sebab betapa Allah sayangkan aku dan bagi aku rezeki macam ni.
Alhamdulillah.Dan sekarang aku tersenyum kembali sambil menikmati kerja kerja yang diberi.

Bila outstation berlama lama,
Hotel adalah salah satu benda yang paling penting.
Selesa dan tenang itu perlu sebab bila balik dari site aku kena hadap data data yang belambak.

Dan seperti setiap company,
Mestilah kau akan ade limit hotel yang boleh kau claimed kan.
ikut pangkat kau lah, kalau CEO, class CEO lah hotel kau.
Kalau pekerja biasa macam aku aku ni,
rate dia pon yang biasa biasa lah kan.
jangan complained! kalau nak rate CEO, waktu mak ayah hantar sekolah,
kenapa kau sendiri yang tak nak belajar jadi CEO kan kan kan?

Biasenye kalau bandar bandar yang tak berapa besar dan bukan tempat percutian,
hotel yang ada kat area tu pon biase biase je,
tapi tak kisah lah kalau hotel biasa pong kan janji hotel tu selesa!
kemudahan macam tv, mini peti ais, iron, and service lain lain tu sepatutnya oklah,

Untuk minggu kedua outstation ni aku stay kat Hotel Seri Malaysia Seremban,
Aku doa aku akan bertabah stay kat sini sehingga selesai kerja.

Banyak benda yang kalau boleh aku pilih untuk tak nak stay kat Seri Malaysia,
Hotel Seri Malaysia yang menunjukkan Seri sangat Malaysia ni!
Tapi kali ni semuanya rushing and aku mintak officemate aku yang tolong reserve kan.

Seri tak Malaysia pon boleh la dari tinggal tepi jalan kan?hahhaha.
And dia pon ada banyak kerja lain dari nak tolong carikkan hotel yang ok kan.
So ini bukan complained kenape dia book sini? big NO ok.
ini complained tentang Seri Nya Malaysia Ini.

Pertama, selalunya Hotel Seri Malaysia ni Tak de "mini peti ais"
hey! macam mane aku nak simpan air susu kotak, yakult, dan makanan yang perlu sejuk?
aku bukan nak duduk sini sehari dua kau tauuu tak??

Kedua, selalunya Hotel Seri Malaysia ni Tak de "Lift"
hoi! barang aku belambak, baju baju tudung tudung aku stock 5minggu.
ada la sesetengah Hotel Seri Malaysia yang ada LIFT,
Tapiiiii kebanyakkkannye Tak ade!

Ketiga, aircond selalu bising and macam tak penah service.
Keempat, carpet yang akan menimbulkan bau bauan yang sangat kurang digemari.
Kelima, bilik air yang seperti ada menyukupkan syarat, SEDIH!

Keenam, Siaran TV yang sangat sangat laaa SEDIH.
Hari pertama aku bertabah lagi, masuk tengah hari hari kedua,
aku call maintenance,

aku  : hello, boleh tolong betulkan channel tv saya?
staff :  Masalah apa ye cik?
aku : channel dia tak clear la.
staff : ok, nanti saya hantarkan staff.
aku : ok, Thank you :)

lepas 10 minit (masa ni aku dah siap pakai tudung semua sebab ingatkan maintenance akan dtg)

telefon hotel berbunyi.

staff : hello cik,
aku : ya,
staff : tadi ada call masalah TV kan?
aku : yup
staff : TV tak blh on ye? cik tekan button hitam kat tepi tv tu.
aku : eh. saya tak kate tak boleh on, saya cakap masalah tak clear.
staff : oh ye ke. kejap ye cik.
aku: ok.

10minit lagi telefon berbunyi lagi.

staff : cik ada masalah tv ye tadi?
aku : ye.
staff : masalah ape ye cik?
aku : channel tak clear, gambar shaking, dan sakit mata.
staff : oh, kalau masalah tu, semua kat sini macam tu cik,mmg tak blh clear.
aku : huhh?? ......oklahhhhhhh.....

Apa kau rasaa? gembiranyaaaaaa lahaaiiiii cenggini kan!
Haaaaa! kau hadapppp la channel cenggitu!

Kalau nak di Listkan aku rase terlalu banyak kekurangan Hotel Seri Malaysia,
tapi cukup lah sampai situ saja, kang aku masuk bab breakfast yang alahaiii rasa nak nangis.

Tapi masa aku check in hari tu,
ada sorang yang mungkin Boss atau Manager kat sini bersama seorang staff lelaki,
dia nampak aku bawak beg yang banyak and dia tanya aku duduk bilik mana,
Dia arahkan staff yang tengah bawak dulang makanan dia untuk tolong aku,
and dia bawak dulang makanan dia sendiri.
Itu perlu diberi kredit and pujian.

Tapi bila aku turun ke kereta dan ambil barang aku seround lagi.
Tak ada Boss @ Manager yang ternampak,
staff staff lelaki yang nampaknya tak gentleman biarkan je aku hangkut sendiri.hahhaha.

ok lah.itu je complained aku untuk HOTEL SERI MALAYSIA kali ni.
eh, tapi ada jugak yang ok, contoh Hotel Seri Malaysia K.Terengganu, aku rasa ok la jugak.

macam kat melaka aku stay dekat hotel budget macam king hotel, HallMark Crown hotel, ok je servis dorang. bilik ok. bilik air tak sedih. channel TV clear tak menyakitkan mata. Ade Lift.

So, aku rasa HOTEL SERI MALAYSIA dah kena upgrade untuk menyediakan servis yang biasa biase tu jugak, kalau tak memang akan sedihhh lah membawa nama SERI MALAYSIA.

Oct 16, 2014

Me and Myself

Assallammualaikum w.b.t.

Hello blogspot.
Lama tak jumpa? apa khabar?
Hope you are doin fine baby.

Kau tanya aku apa khabar?
Alhamdulillah.aku sihat dan tenang mengharungi hidup.

Kau tanya aku kenapa aku tak jenguk kau?
Well i have a thousand reason!

Alasan yang paling aku  rasa best sekali is,
"It's good to talk something nice, doing something kind, and be positive all the times"

So bila aku rasa tak ada benda baik yang perlu dicakap,
Then tak ada benda baik yang perlu dibuat,
And tak boleh positive tentang sesuatu perkara,
Then, i'll good bye without saying!
Maksud aku kat sini dalam sesuatu konteks "perbualan" & "perbuatan"
Tapi itu tak bermaksud aku tak suka kau.atau aku benci kau.
Aku cuma tak suka or mungkin lebih tepat tak setuju apa yang kau bual dan buat.
Sebab aku ada pendapat aku.and aku tau kau jugak punya pendapat engkau.
Bila aku diam, maksudnya? aku hormat pendapat engkau.
Jadi apa kata kau hormat pendapat aku untuk tidak setuju dengan engkau?

Aku rasa macam tu jugak sebaliknya.
Bila ada benda yang kau tak setuju dengan aku,
Leave me or face me? its your choice baby!
Jangan tegakkan sesuatu yang engkau rasa engkau PALING BETUL.
isn't that easy to be human with a positive vibes?


please, please, spread the positivity baby!

Aku juga ada masa salah,
Tolong betulkan aku dengan rasa yang paling berhemah,
Jangan cuma bermadah  madah,
Itu buat hubungan kita lebih parah.

May 23, 2014

Kalau

Assalammualaikum w.b.t

Kau pernah berangan.
Aku pernah!
Selalu dan kerap.
Well, i'm a dreamer.
But, who's not?

Kalau dalam mimpi.
Aku mesti kalau itu kalau ini.
Kalau tu cuma kalau.
Selalu aku engkau atau dia berangan,
Asek berangan untuk dikalau kan.
Bila kau nak hadap dunia nyata?
 
Bangun! Bangkit! Berdiri!

Kalau itu tak mungkin ada.
Engkau kene faham.
"Kalau itu cuma kalau"

Tapi, kalau la aku mampu ubah semuanya!
Pasti aku ubah jalan cerita itu dari mula.
Pasti!

Tapi,
Itu cuma kalau.

May 15, 2014

#Random

Assallammualaikum w.b.t.

Pandang balik masa belakang.
Aku rindu itu.Aku rindu ini.

Fikir pasal zaman kanak kanak.
Seronok sangat waktu tu sebab tak de langsung masalah peribadi.
Dulu mak ada beli vitamin C untuk aku dengan adik beradik.
Time petang petang nak pergi main.
Aku yang baik hati sangat ni lah konon offer kat kawan kawan.
"kawan kawan meh sini.aku ada gula gula sedap!"
Nak makan 5bijik pon wa tak de hal.haha.
Aku simpan botol vitamin kat tempat biasa.
Bila semua dah makan mari kita pergi mainnnn.
Main lah kami semua dengan gembiranya.
Bila balik rumah esoknya ke lusanya ke entah aku lupa.
Mak pelik sebab vitamin baru beli tapi dah nak habis.
Mak tanya kenapa vitamin dah nak habis?
Aku buat bodoh je.entah sambil angkat bahu.
Gila apa nak mengaku? Meminta rotan berselirat kat badan kalau mengaku.haha.
Yelah penat Mak kumpul duit nak belikan anak anak vitamin.
kitorang bukan orang kaya yang boleh beli ape saja.
Sorry Mak.(tapi sekarang mak dah tau dah tak dosa dah sebab tipu dulu)

Fikir pasal zaman muda remaja.
Seronok menghabiskan masa dengan hiburan.
Nak fikir apa sangat waktu ni.
Pergi sekolah, lepak dengan membe. Enjoy.
Waktu happy gelak gelak.
Waktu sedih nangis la kejap.
Esok lusa lupa dah sedih tu.tak bawak kemana sangat perasaan time tu.
Balik rutin biasa.yang lebihnya happy happy dengan membe.

Fikir pasal zaman study.
Tak de masalah sangat sebab terlalu asyik bercinta.
(heh bukan tak study.tapi study sambil bercinta)
Banyak yang gembira lah waktu ni.
Semuanya pon manis.
Yang pahit? Entah.tak ingat dan malas nak ingat.
Azam yang aku dah tanam dari sejak beberapa ketika ini.
"keep positive" yang ini harus sentiasa.In Shaa Allah.

Fikir pasal zaman mula mula kerja.
Macam macam azam kat kepala.
Nak buat itu.Nak buat ini.
Ada yang dah terlaksana.ada yang belum.

Mungkin sedikit rindu keadaan yang dulu.
Ah! macam macam zaman pulak yang aku nak fikir.
Mungkin jugak aku sedikit beremosi hari ni dan semalam semalam.
Perempuan biasalah sebulan sekali perasaan tak menentu.
Tiba tiba sentap.tiba tiba sedih.selalu jeles.kadang kadang senyum.kadang tak.
Mungkinlah faktor PMS.Mungkin.

Fikir zaman sekarang ini.
Nak kumpul duit nak beli rumah.
Cuba hidup dengan tenang.
Aku percaya susunan dan takdir Allah.

Apa aku nak cerita ni?
Entah.aku pon tak tau sebenarnya.
Tangan aku taip apa je yang terlintas kat otak sekarang ni.
Mungkin banyak sangat fikiran yang aku baling ke belakang.
tu yang asek dok fikir zaman lama lama.

Tapi sebenarnya aku Paling rindu Ayah!
Aku rindu lelaki yang paling aku cinta itu.
Aku rindu nak bermesra.
Aku rindu nak bergaduh.
Aku rindu semuanya.
Al-fatihah untuk ayah.