Apr 2, 2012

Jangan Disangka Air yang Tenang Tak ada Buaya

Assallammualaikum w.b.t.

Hai readers :)
Happy Mondays everyone.Walau hati tak berapa nak happy pepagi tadi.
2 jam lebih dari BANGI to AMPANG???
Rasamas macam what the fish!

ok.lupa kan tentang Jalan Raya. I need a driver please! haha.
Itu juga perlu dilupakan.

Oh.well sapa pernah dengar pasal pepatah ni :
" Jangan Disangka Air Yang Tenang Tak ada Buaya "

Aku tetiba tersuka pepatah tu semenjak dua menjak ni.haha.
Last week, aku rasa macam nak tukar selera la baca entry blog.

And for the first time, sepanjang dunia berblogging aku ni, last week adalah kali pertama aku menterjahkan diri aku pada BLOG MASAKAN.blog masakan yang best aku rujukan pada rakan sepejabat.

Belek punya belek punya belek.Aku jadi suka, pelik kot. Sapa yang kenal aku, dorang mesti tau yang aku memang tak pandai masak dan malas masak. Yang paling suka menganjing aku adik dan abang aku.ciiis bedebah!

Aku rujuk kat blog ni : masam manis
Aku suka presentation setiap benda yg dia masak.SUPERB!
Tapi kat sini banyak contoh untuk buat cake and desert rasanya.
Jiwa aku pon belum terbukak untuk masak kari dan gulai lemak.haha.

Dan berbekalkan resipi yang aku kopi dari kkita, maka aku pon mempersiapkan diri setelah beberapa cabaran sekeliling yang dihadapi, tapi sebenarnya aku tak kisah pon dengan cabaran sekeliling tu.haha.

Setelah semua barang aku peroleh dari YUMMY BAKERY. siapa stay bangi mesti tau kedai ni :)
bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat crust/shell
Kalau korang nak tau aku gunakan barang yang sama (kecuali gula aising sbb tak da yang sama kat yummy bakery.hehe)  digunakan oleh kkita sebab kononya nak bagi hasil sama. dalam bahasa mudah kalau tak jadi maknanya tangan aku tangan kayu.haha.dan dalam bahasa impian musnah, tolong hapuskan cita cita kau untuk menjadi BAKERS yang baru tumbuh seperti cendawan lepas hujan.


ini penting untuk pastikan step tak tertinggal :)
Paper ini dirujuk seperti keesokan hari EXAM SPM.sekian.


Doh yang dah siap untuk dibungkus dalam plastic.
Semalaman aku simpan doh ni dalam peti ais,
bagi menghasilkan doh yang baik bak kata kkita.
Tapi lupa nak snap gambar.penat sangat menguli mungkin.haha.konon.

Keesokan paginya, aku takut jugak bila keluarkan doh dari peti ais, doh tu macam keras!
Alamak! haaa macam tu la, bukan takut apa. nanti kalau beradik aku menganjing tak hengat dunia.haha.

Tapi aku biarkan doh tu dalam 20 ke 30 minit.doh kembali menjadi lembut. dan aku rasa memang doh telah dihasilkan dengan baik.chheeewwaaah!


yang belum dibakar.
Aku beli 3 bentuk acuan yang seakan sama.ceeeh.tak perasan.tapi for the first timer boleh dimaafkan kan kan? *mata bling bling*


Crust/shell done.yummy.
Satu step yang kira berjaya la kan.


cream cheese.
Setelah Crust/ Shell siap dibakar dan disejukkan.
Sediakan pulak untuk filling cream cheese.
Sementara tu boleh la letak kan jem blueberry dalam Crust/Shell.



Korang boleh jugak ubah parasa yang korang nak.terpulang.


sebelum dibakar.
Siap!Done!Hooraaayy!
Yummy! Sedap.Sedap.Sedap. Bukan nak puji hasil sendiri, tapi itu kenyataannya.haha.
Oh kalau korang nak resipi Blueberry Cheese Tart ni korang boleh refer kat blog kkita.
eh.macam, bertukar genre pulak blog aku ni.haha.

P/S : Thanks Everyone for your help.I heart all of you :)

27 comments:

  1. ada bawak balik,,
    nk gak try rse,,,,
    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada :)
      nanti tunggu kat rumah eh.hewhew.

      Delete
  2. wahh hebat...heee :)

    sng tp rumit skit bl kn buat doh dl kan..heee

    ReplyDelete
  3. memang sedap...terbaek...
    nanti buat lagi erk..x puas makan hr tu

    ReplyDelete
  4. yup,,,,
    mmg sdp p0wn,,,,
    t'baekla,,,,
    ad bakat,,,
    =)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum echa,

    Wah...cantik dan memang sedap sangat cheese tart ni...pandai echa buat ya...

    Kemarin kak Ros dah dapat rasa adik ipar kak Ros bagi....he.he.he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time ni k.Ros.hehe.

      tapi family echa tolong jugak buat.
      tak larat nk kejo bnyk2 tu buat sengsorang :)

      Delete
  6. waa.. nmpk sedap jee.. nak sikit.. hahaha !

    ReplyDelete
  7. rajin ye buat~ nak rasa sikit!!!

    salam perkenalan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time rajin.sebelum ni malas.haaha.


      salam bkenalan jugak :)

      Delete
  8. wow, you've had done! now, you've showed your hidden talent! i can surely say it tastes good..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.thanks for your compliment :)
      hidden talent yg tak bape nak sengaje tu :)

      Delete
  9. yunk.....

    nak ckit...lapar neh...

    nampak sedapp tu..ehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.kalau dkt kite da bg kt awak da :)

      Delete
  10. waaaaaaa....nk jugakkkk...dh ley kawen ni...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiiikk.baru pas satu resepi da dpt lesen kawen.hahhaha.

      Delete
  11. wah sedap nye!
    kalau saya buat mesti tak jadi kan.-,-'

    ReplyDelete
  12. nak jugakkkkkkkkkkkk..posss pelizzzz! hehe :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa.da abes :(
      poss nnti pepecah la :(
      hmmm.

      Delete
  13. huiiiyoooo!! echa dh terer msk la..advance plk 2..blh bkk bakery dh ni..hihi..kena bg ibu mengandung rase ni..dh meleleh tgk..hehehe..miz u la dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak dah berminggu baru ibu mengandung komen ni.dah habes la pulak.kalau ibu mengandung nak rase kene buat lain la nanti.hehe.miss korang jugak! opis dah tak best :(

      Delete