Jul 18, 2012

Changing!

Assallammualaikum W.b.t

Lama dah tak mengadap blog.

rasa macam tak da apa untuk ditaip dan dikarang.

Life macam mana?

Alhamdulillah.sihat.semuanya baik baik saja.
oh.Ayah pon makin bertambah sihat.syukur alhamdulillah.
oh.Terima kasih pada yang mendoakan, yang memberi sokongan.
terima kasih semua.

Kerja macam mana? oh sekarang dah naik pangkat jadi CEO.alhamdulillah.

(oh.ini sungguh keterlaluan menipuuunyerrr!)

eh,mana nak carik jubah hitam yang sweet simple simple je eh?

sape ade link bak meh sini.

Semalam jumpa satu jubah hitam yang aku rasa simple and nice and and and harga yang berpatutan sangat sangat tapiii tapii tapii untuk pertama kalinya aku nak beli barang ada masalah dengan ketinggian !! ciiisss.wat the fish betul.jubah tu sentengggg!(wondering? aku makin tinggi ke hape?haha) errrgghh.tension tau hakkakk cenggini.haha.so lepas ni kena spend time untuk carik lagi yang lain.boleh dedate lagi.hewhew.


Changing!

Dan aku rasa semua orang pon melalui frasa perubahan ke satu perubahan.
Tapi kalau boleh biarlah frasa tu positif dan semakin positif.

Rindu zaman kecik kecik umur 6 tahun.




Mak pimpin tangan pergi tadika.belajar ABC.main kat playground.

pinjam basikal kawan sampai dia nangis.hehe.RINDU ketika itu.
Kalau aku punyai kesedaran seperti ketika ini pada masa itu.
Aku nak belajar sampai Al-Azhar.
Tapi ini namanya Takdir.Aku masih syukur dengan ketentuanNYA.
Alhamdulillah.

Back to the story.Changing!

Aku pernah dengar ceramah dekat TV1 beberapa bulan lepas.errk.
tak ingat bila.
soalan yang bakal disoal ketika kita di SANA nanti :


 " apakah yang kamu lakukan ketika kamu remaja ? "
"waktu remaja adalah waktu yang paling penting dalam banyak banyak waktu"


Kita selalu dengar macam ni kan,
"tak pe muda lagi, nanti dah tua insaf.muda kita enjoy dulu"

ayat cliche.dulu aku pon fikir macam tu.

muda enjoy enjoy dulu.lepak lepak.chill chill.rilek rilek.
Aku bangga tayang rambut, dandan sana dandan sini.
pakai baju yang up to date konon.
aku rasa.awww! cun jugak i nie.aaahhaaa giitttuuuu!

Satu hari tu aku jalan jalan kat Times Square lalu kat satu kedai tudung madam ni.kalau sape selalu beli tudung kat TS, aku rasa mesti kenal madam ni, sebab empire tudung beliau sangat besar.hehe.Waktu tu rasa macam nak menangis, sedih, tiba tiba rasa diri banyak kekurangan.SANGAT.


Tarikh aku tak ingat.tapi apa yang pasti time tu hujung hujung bulan 3.Lagi beberapa hari bulan 4.dan lagi beberapa hari adalah hari lahir ayah.bila sampai birthday orang yang kita sayang mesti kita bagi hadiah tanda penghargaan kan? kan? kan?


Aku fikir kita sibuk cari hadiah cari kek untuk sambut.

tapi dalam masa yang sama aku sibuk menambah dosa ayah.
Astaghfirullahalazim.
kenapa lah aku tambah dosa ayah setiap hari? 
aku tak patut.sangat tak patut!

ok.balik cerita time aku dekat kedai madam tadi.aku pon try try shawl yang ada kat situ.dan aku terbeli dengan kuantiti yang agak banyak.aku rasa happy! happy sangat.yeaaay ada tudung!Lepak lepak kat Old Town White Coffee aku try lagi shawl shawl yang aku beli tadi.



ini adalah gambar masa aku cuba cuba try shawl dekat old town tu :)

Aku tanya dekat my future husband.insyallah. :
you! ok ke kalau i pakai macam ni?

And he said :
Alhamdulillah sayang.i selalu doakan you macam ni :)


Tepat 1 april 2011 aku mula mengenakan hijab.aku tak ambil masa yang lama untuk lakukan satu ini selepas aku sedar dari dunia aku sendiri.sebab aku rasa dah TERLALU lama aku biarkan rambutku terdedah.terlalu banyak dosa yang aku tambah untuk ayah.ayah orang minta maaf.

Lepas tu ramai yang tanya eh, dah pakai tudung? jawapan aku : alhamdulillah.

ni mesti boyfriend yang suruh kan? jawapan aku : nope.everyone changing!
sekejap je ni kot.lepas ni mesti bukak balik kan? jawapan aku : doakan.
Baru balik haji ke? jawapan aku : nak tunggu pergi haji baru berubah ke?kalau ada rezeki memang nak sangat sangat pergi sana.insyallah.

Alhamdulillah,dah lebih setahun aku masih istiqamah dengan perubahan.aku mengharapkan perubahan yang lebih positif selepas ni.


Ada seorang akak yang aku kenal dia cakap.

"Perubahan yang paling penting adalah Solat.Jangan tinggal Solat"

"Ya Allah, istiqamah kan aku dalam setiap perubahan ku ini Ya Allah"


Sedikit demi sedikit lama lama pasti menjadi bukit.

Berkawan.Bermesra.Berhappy.Berlepak.Bersuka.Beria.
dan segala jenis ber dan ber.masih boleh.
asal tidak lupa yang SATU di atas.

Selamat menjalani ibadah puasa.

Selamat Menyambut Ramadhan Al-mubarak.
Semoga kita lebih diberkati.insyallah.

Jun 18, 2012

Meh sini sihat Bersama :)

Assallammualaikum w.b.t.

Sebenarnya dah lama janji dengan my darling nak tolong publish kan kat blog tapi banyaaaak sangat hal yang tak dapat nak dielakkan, so i postpone, postpone and postpone again and again.
Sorry sayang !

Ok. here we go...

Water Filter ni nama dia PETIT
kalau korang beli kat luar regerr dia RM3400 but now u'allss boleh dapat
RM3060 je tau!


ni pulak nama dia MACH.
kalau korang beli kat luar regerr dia RM3200 but now u'allss boleh dapat
RM2880 je tau!

atau pon korang boleh sewa dengan reger RM110 sahaja untuk sebulan.
bila rasa tak suka boleh pulang kan balik.
Best kan!
so kalau korang rasa berminat boleh la kita contact contact ye.
Then i akan pass kan my friends punya contact then korang boleh deal deal ok :)

Minum air cam ni suare boleh jadi merdu tau.Awwww!

Jun 12, 2012

Guys please STOP smoking!

Assalammualaikum.


fuuuuhhhh.fuuuhhh.fuuuuhhh.puihhhh.tersemboq ayaq liuq skeq.
aku tetiup siket habuk yang melambak kat blog ni.vakum rosak.hehe.
boleh ke gitu?pon boleh la kan.

Lama tak update.aku Busy mencari duniawi.
Busy dengan hal yang aku cari dan diberi.
Biasa lah tanggungjawab "Manusia".
Aku cuba untuk menyempurnakan "tanggungjawab" yang kekadang aku rasa sangat tak mampu untuk ditanggung.Bukan semua tanggungan tu perlu untuk dicerita.kadang kadang baik disimpan dalam hati, Tapi itu namanya cabaran atau dalam bahasa cerdik challenging.cewaah!
Insyallah apa yang mampu aku buat aku akan cuba buat.

Belum sempat dugaan bekerja habis.
Belum sempat.
Belum sempat dilaksanakan task yang diberi.
Kami diduga.

Ayah.
Ayah.
menitis air mata bila dengar ayah sekali lagi ditahan di wad.
Ayah kuat.
Ayah sihat.
Ayah tak ada penyakit tiga serangkai.
Ayah tak ada Darah tinggi.
Ayah tak ada kencing manis.
Ayah tak ada sakit semua tu.

Ayah cuma.
Ayah sakit paru paru.
paru paru Ayah rosak teruk akibat ROKOK.

Ayah.Ayah kena kuat untuk berhenti merokok lepas ni.
Ayah boleh.kita tau Ayah boleh!

Hampir saja semua kekuatan hilang bila tengok ayah sentiasa kena pakai mesin oksigen.
Tapi kami kena kuat!

Tapi untuk Ayah berhenti merokok,
Ayah kena ada penyokong.
Ayah kena ada supporter untuk berhenti seiring Ayah.
Abang Abang dan Adik Adik lelaki kena tolong Ayah dari segi sokongan itu!
Kalau pon tak boleh berhenti terus,
tapi sekurang kurangnya berhenti merokok di depan Ayah.
dan sekurang kurangnya berhenti merokok di dalam rumah.
Tolong lah hulurkan pertolongan itu!
Tolong lah!

Ayah.Ayah.
Ayah kena cepat sembuh ye.
Lepas tu kita boleh pergi bercuti.
yeaaaaayyy! tapi Ayah kena sihat dulu ok.
Ayah kena sihat!

Tolong doakan kesihatan ayah.

Ya Allah,
Andai aku ditadirkan bersuami, aku berdoa supaya dijauhkan dari PEROKOK.
aku tak sanggup nak tengok kesakitan yang bakal  ditanggung oleh PEROKOK kemudian hari.

Apr 25, 2012

Pavlova


Assallammualaikum w.b.t.

Setiap manusia di muka bumi ini harus ada pencapaian.
Ye! anda semua harus ada matlamat yang sihat.
Baru hidup anda tak bosan.

Cabaran itu susah kalau kita buat susah.
Stress itu buat kita lagi dekat pada Allah.
Nikmat itu buat kita mensyukuri rezeki dari Allah.
Akal itu buat aku cari masa nak buat Pavlova.
eh? apa kene mengena? haha.

kalau dah jadi nanti aku dengan riak nya akan cerita kat blog ni.
eh eh eh. tak baik riak.dosa.
sharing is caring.



Tidak kah Pavlova ini tampak hebat dan yummy sehingga aku tak sabar mahu pulang ke rumah untuk memukul telur ?



p/s: untuk tempahan boleh hubungi kedai kedai cake berhampiran anda :)

Apr 23, 2012

Bersyukur !

Assallammualaikum w.b.t.


Hari ini Telinga saya bengkak, terasa ada macam ketumbuhan.auuchhhhh! saket !
Terasa berdengung dengung.
Oh, saya lupa bersyukur telinga saya sihat semalam.

Hari ini mata saya pedih. rasa macam berair air.
Terasa nak tutup je mata, walau airmata mengalir deras tanpa dipinta.
Oh, saya lupa bersyukur mata saya sihat semalam.

Hari ini aircond kereta saya rosak. panas dalam kereta sambil bebel bebel maki aircond.
Terasa nak terajang kereta ni esok pagi angkat Subaru.hewhew.
Oh, saya lupa bersyukur saya ada kereta berbanding orang yang terpaksa berjalan kaki.

Hari ini saya makan nasi lauk ikan goreng sambal cili.
Terasa muak asek makan ikan tetiap hari.
Oh, saya lupa bersyukur sedangkan rakyat palestin berebutkan makanan.

Ya allah Ya Tuhanku,
Sesungguhnya hambamu ini selalu tamak dalam mengejar dunia.

Semoga kita selalu bersyukur dengan apa yang telah ditakdirkan untuk kita.
Insyallah.


Alhamdulillah masih diberi kesempatan hidup di muka bumi yang aman permai.
Alhamdullillah masih mempunyai kesederhanaan dalam hidup.
Semoga sentiasa dikurniakan semua yang terbaik.insyallah.

Apr 9, 2012

Selamat Hari Lahir Ayah!

Assallammualaikum W.B.T.

Antara banyak banyak kasih sayang, KASIH SAYANG siapa paling hebat?
Kasih ayah Kasih ibu hingga ke syurga !!!
~errrk.aku lupa pepatah tu sebenarnye~

Kasih kawan kawan.
Konon! Korang penah perasan yang kawan kawan akan berubah mengikut peredaran masa dan zaman.
Tapi masih ada insan yang bernama "teman" tika kita susah dan senang cuma JARANG.

Kasih boypren gerlpren.
Ceeeh! lagi konon! sapa yang boypren gerlpren dorang kekal cuma satu.
kalau sehingga abadi kasih tu ALHAMDULILLAH. tapi ini juga cuma JARANG.
Cuma bila dah jumpa yang terbaik tu, kita doakan yang baik baik.insyallah.

Kasih Keluarga.
Tiada ikatan yang akan putus! TIADA!
Kasihi ibu bapa selagi kita bernafas di muka bumi.
Kasihi keluarga tika masih diberi kesempatan untuk berkasih sayang dengan mereka.
Titik. Noktah. Muktamad. Tanpa sebarang alasan.

Semalam Hari Lahir Ayah yang ke 63 tahun.
Selamat Hari Lahir Ayah. Terima kasih telah membesarkan anak mu yang telah hampir berusia 23 tahun ini.
Dalam banyak-banyak anak perempuan ayah. yang umur nak dekat 23 tahun ni la paling degil kan? dah tahu!
Semoga ayah diberikan kesihatan yang baik. insyallah.

Aku adalah anak yang paling kuat merajuk, manja, gedik, suka tak puas hati.
Dulu masa sekolah sekolah bila aku merajuk je...
ayah konon konon boypren aku yang paling ohsem la.
Ayah tahu aku suka rojak buah. tengah tengah hari tu ayah akan pergi beli rojak buah.
pas tu saja cakap kuat kuat ''emmm sedapppnyeee! " ulang ulang kali.
Aku dengan muka tak malu tumpang je makan sambil buat tak tau kat ayah.
comel la ayah :)

Bila lain kali aku merajuk.
Sambil tido tido tengah hari kat depan tv. aku peluk ayah. aku sedar sebenarnya tapi buat buat tak sedar.
haha. nanti bila bangun tido ayah akan cakap, "ada orang tu kan tak kawan dengan kita, tapi tido pelok kita"
haha. rindu kenangan nak jadi budak kecik yang tak paham dunia.

Bila citer bab henpon.
Aku adalah anak yang sering kali mintak topup tapi call mak bapak jarang sekali.
dan aku rasa korang pon sama kan kan kan. ahhh.tak kira nak samakan jugak!
Tapi ayah tak pernah cakap tak walau pon waktu tu ayah kekurangan duit.
Terima Kasih ayah.

Macam macam cerita antara kita dengan ayah. buat sepuloh entry pon belum tentu habis.
Bersempena dengan hari lahir ayah yang jatuh pada hari isnin 9 april 2012.
Kami menyambut besday ayah secara kecil kecilan di rumah pada hari ahad.

Tahun lepas, kami hanya membeli cake secret recipe.
Tapi tahun ini memandangkan aku sudah mempunyai hobi yang baru 2 minggu tumbuh.
Dengan yakin dan confident aku telah membuat sebijik cake. yeahhh sebijik.
Rasa. entahlah. nak kata sedap. rasa cake la. nak kata tak sedap. sedap la! haha.

ini cake pelangi untuk ayah :)

oh sebenarnya aku takut jugak cake ni tak jadi. maka dengan itu aku telah membuat bake up " oreo cheese cake " tapi tapi tapi telah dipotong sebelum masuk waktunya. nasib baik my rainbow cake jadi you alls.heee.

P/S : resipi dari sumber yang sama. blog yang terbaik masam manis. Thanks kkita :)

Apr 2, 2012

Jangan Disangka Air yang Tenang Tak ada Buaya

Assallammualaikum w.b.t.

Hai readers :)
Happy Mondays everyone.Walau hati tak berapa nak happy pepagi tadi.
2 jam lebih dari BANGI to AMPANG???
Rasamas macam what the fish!

ok.lupa kan tentang Jalan Raya. I need a driver please! haha.
Itu juga perlu dilupakan.

Oh.well sapa pernah dengar pasal pepatah ni :
" Jangan Disangka Air Yang Tenang Tak ada Buaya "

Aku tetiba tersuka pepatah tu semenjak dua menjak ni.haha.
Last week, aku rasa macam nak tukar selera la baca entry blog.

And for the first time, sepanjang dunia berblogging aku ni, last week adalah kali pertama aku menterjahkan diri aku pada BLOG MASAKAN.blog masakan yang best aku rujukan pada rakan sepejabat.

Belek punya belek punya belek.Aku jadi suka, pelik kot. Sapa yang kenal aku, dorang mesti tau yang aku memang tak pandai masak dan malas masak. Yang paling suka menganjing aku adik dan abang aku.ciiis bedebah!

Aku rujuk kat blog ni : masam manis
Aku suka presentation setiap benda yg dia masak.SUPERB!
Tapi kat sini banyak contoh untuk buat cake and desert rasanya.
Jiwa aku pon belum terbukak untuk masak kari dan gulai lemak.haha.

Dan berbekalkan resipi yang aku kopi dari kkita, maka aku pon mempersiapkan diri setelah beberapa cabaran sekeliling yang dihadapi, tapi sebenarnya aku tak kisah pon dengan cabaran sekeliling tu.haha.

Setelah semua barang aku peroleh dari YUMMY BAKERY. siapa stay bangi mesti tau kedai ni :)
bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat crust/shell
Kalau korang nak tau aku gunakan barang yang sama (kecuali gula aising sbb tak da yang sama kat yummy bakery.hehe)  digunakan oleh kkita sebab kononya nak bagi hasil sama. dalam bahasa mudah kalau tak jadi maknanya tangan aku tangan kayu.haha.dan dalam bahasa impian musnah, tolong hapuskan cita cita kau untuk menjadi BAKERS yang baru tumbuh seperti cendawan lepas hujan.


ini penting untuk pastikan step tak tertinggal :)
Paper ini dirujuk seperti keesokan hari EXAM SPM.sekian.


Doh yang dah siap untuk dibungkus dalam plastic.
Semalaman aku simpan doh ni dalam peti ais,
bagi menghasilkan doh yang baik bak kata kkita.
Tapi lupa nak snap gambar.penat sangat menguli mungkin.haha.konon.

Keesokan paginya, aku takut jugak bila keluarkan doh dari peti ais, doh tu macam keras!
Alamak! haaa macam tu la, bukan takut apa. nanti kalau beradik aku menganjing tak hengat dunia.haha.

Tapi aku biarkan doh tu dalam 20 ke 30 minit.doh kembali menjadi lembut. dan aku rasa memang doh telah dihasilkan dengan baik.chheeewwaaah!


yang belum dibakar.
Aku beli 3 bentuk acuan yang seakan sama.ceeeh.tak perasan.tapi for the first timer boleh dimaafkan kan kan? *mata bling bling*


Crust/shell done.yummy.
Satu step yang kira berjaya la kan.


cream cheese.
Setelah Crust/ Shell siap dibakar dan disejukkan.
Sediakan pulak untuk filling cream cheese.
Sementara tu boleh la letak kan jem blueberry dalam Crust/Shell.



Korang boleh jugak ubah parasa yang korang nak.terpulang.


sebelum dibakar.
Siap!Done!Hooraaayy!
Yummy! Sedap.Sedap.Sedap. Bukan nak puji hasil sendiri, tapi itu kenyataannya.haha.
Oh kalau korang nak resipi Blueberry Cheese Tart ni korang boleh refer kat blog kkita.
eh.macam, bertukar genre pulak blog aku ni.haha.

P/S : Thanks Everyone for your help.I heart all of you :)

Mar 20, 2012

Good Luck Everyone!



Good Luck adik adik SPM.

Untuk yang berjaya dengan jaya, tahniah!

Untuk yang berjaya dengan tidak jaya, Jangan bersedih!
rezeki Allah bagi ada kat mana-mana.
Usaha lagi.ini bukan penamat hidup.

Mar 15, 2012

Perubahan Demi Perubahan (Part 2)

Assalammualaikum w.b.t.

Semalam kita cerita pasal PERUBAHAN.

Sambung Part 2.

Dulu kami satu kelas suka pergi makan reramai memeriahkan majlis kat 
kedai akak abang ni pekena Laksa.
*sedap* 
2 mangkuk habiskan pon kira ok.


Tapi....
Laksa ni pon dah melalui proses PERUBAHAN dari segi rasa.
SEDIH!



p/s: nampaknya aku perlu merajinkan diri untuk ke dapur dan seterusnya berlatih memasak.TIPU!

Mar 14, 2012

Perubahan Demi Perubahan

Assallammualaikum w.b.t

Hai readers. Tiba Tiba bila duduk baring terlentang tergolek Terfikir!

Eh. Dah banyak Perubahan kat diri aku ni.
Eh. Semua orang pon berubah sebenarnya.
Eh. ITU!
Eh. INI!

macam macam eh la yang jadi kan.hehe.

Perubahan diri
Baby - KanakKanak - Remaja - Dewasa

Perubahan Perwatakan
Manja - Sikap KanakKanak - Matang (and so on)
Positif - Negatif
Negatif - Positif

Perubahan Pembelajaran (lebih kepada peningkatan rasanya)
UPSR - PMR - SPM - SIJIL - DIPLOMA - IJAZAH

Jadi, semua orang pon ada perubahan dan peningkatan diri masing masing kan?

Balik pada cerita asal, PERUBAHAN!

Hari itu kami dengan jaya dan gagah perkasa telah menghabiskan seharian masa bersama melawat tempat jatuh bangun tergolek terlentang bersama. That's what we called "QUALITY TIME"

Sebab apa masa itu sangat berkualiti? Sebab kami sangat jarang keluar bersama walau tinggal sebumbung dan sekatil. (bestfriend akulah!haha.)

Di situ lah titik perkenalan aku berkasih sayang dengan semuanya!
Multimedia Team - All of you are always in my mind!

Masa aku habis SPM, aku tak tahu mana arah tuju hidup.
Nak masuk kolej swasta - aku takut aku akan bazirkan duit mak bapak aku.
Jadi aku usaha isi semua borang sijil untuk uitm, politeknik dan seangkatan dengannya.

Sebelum sambung belajar, aku ingat nak tambah pengalaman hidup dengan cari kerja dulu. Tapi mak aku tak bagi. Dalam kesedihan menyelubungi hidup aku dapat tawaran belajar yang macam aku minat.

SIJIL KEMAHIRAN MULTIMEDIA TAHAP 1 - IKTBN SEPANG
Aku tak pernah tahu pon ada tempat belajar macam ni  - Tak de PTTN & Ada ELAUN
woOw dan aku rasa itulah hala tuju hidup aku.
Aku melangkah pergi dengan azam aku akan berjaya.Insyallah.

Mula mula aku rasa tempat belajar ni terkongkong.Sangat!
Lama Lama aku rasa semuanya ok dan best!

Habis je tahap 1, Aku dapat tawaran UITM tapi sijil la.
Aku tak tahu nak pergi @ tak, sebab hati aku dah mula jatuh cinta pada IKTBN Sepang.

Aku bagi alasan pada Mak, aku tak nak pergi UITM sebab aku tak nak pinjam PTPTN.
(Padahal aku dah mula bercinton dengan senior aku sebenarnya)

Aku sambung bidang kemahiran sampailah tahap Diploma.alhamdulillah.

Lupa cerita aku. PERUBAHAN.
Oh. IKTBN sudah banyak berubah. Dah makin cantik dan bertambah maju.
Dulu masa kita belajar dewan siketlah punya fuuuuuhh! sekarang dah Woow kan!
Ini lah dinamakan perubahan.
CCTV merata tempat. Jadi tak boleh dating! hahaha.

Dulu kedai makan, sarapan pagi and etc dah jadi KIOSK. 

Tandas dah CANTIK! tak kena denda sebab conteng lagi.haha.
Ada Building baru ! Dulu tak de pon kan !
Ada cafe baru tapi hekhekhek.rahsia :)

Ini semua adalah perubahan INSTITUT KEMAHIRAN TINGGI BELIA NEGARA SEPANG.
Bila sampai sini, rindu masa study! rindu sangat!

Mar 13, 2012

Selamat Hari Lahir Sayang!


SELAMAT HARI LAHIR AWAK.
Awak da membesar dari segi umur dan badan :)
Semoga Allah memberkati hidup awak.
Semoga awak bahagia di sebelah depan dan belakang orang orang yang awak sayang.
Moga yang terbaik hanya untuk awak.

Awak tahu tak?
Saya sayang awak tapi sayang saya pada awak tak melebihi sayang saya pada DIA.

Awak tahu tak?
Saya sangat bersyukur awak hadir dalam hidup saya,dan saya terima ketentuan DIA.

Awak tahu tak?
Bila saya marah dgn awak, saya nangis sendiri sebab saya tak mampu nak tengok awak sedih sebab saya.

Kalau seribu orang tak nampak apa kebaikan awak, tapi saya nampak!
Kalau seribu orang nampak kejahatan saya, tapi awak buat buat tak nampak!
Saya bersyukur awak terima saya seadanya.

Dulu,
Masa mula mula awak nak kawan dengan saya, saya tak tak nak kawan dengan awak.
saya bukan jenis berkawan dengan ramai ramai orang. biar sikit tapi kawan kawan saya ada QUALITY.
Dari mula saya memang tahu awak baik cuma saya rasa masa tu saya tak cukup baik untuk awak.

Bila Saya DAH terima awak dalam hidup saya,
saya dengar orang orang bercakap...

" eleeehhh, dia bukan sayang sgt pon"
" alaaaaaa, nanti kalau dia dpt yg lg better dia tngglkan la tu mcm sblum ni dia buat "

macam macam la yang saya DENGAR.

ada classmate saya siap cakap.

" aku tahu kalau kau putus dengan dia, salah tu mesti dari kau "
" kdg2 org perempuan ni dia suka org lelaki yg dengar cakap dia "

Cepat sangat orang luar menghakimi sesuatu perkara. Tapi itu la manusia.
Apa yang mampu saya buat untuk tutup mulut mulut yang berkata.
Mungkin orang orang berkata sebab saya garang. Tapi saya bukan garang. Saya dikurniakan suara yang tinggi dan kuat, pada saya, saya cakap macam biasa, tapi pada orang lain saya sedang marah.
Itu sebenarnya sangat lah TAK. sebab suara saya memang KUAT.

Saya terima semuanya sebab saya tahu awak yang terbaik untuk saya.insyallah.

Saya mencari suami bukan kerana hartanya tapi kerana PEGANGANNYA.
Saya yakin awak boleh membimbing saya ke jalan yang diredhaiNYA.

Awak banyak ubah saya untuk menjadi seorang yang positif.
Dulu saya suka marah marah.
tapi awak ajar saya erti kesabaran.

Bila saya tengok macam mana awak bersabar melayan kerenah saya yang tak penah habis ni.
Saya belajar!
Saya belajar untuk bersabar melayan kerenah awak yang tak pernah habis jugak.

Pada saya asas dalam perhubungan sangat mudah.

MENERIMA DAN MEMBERI.
kadang kadang kita kena memberi pertolongan sebab kadang kadang jugak kita akan menerima pertolongan.
kadang kadang kita kena memberi kritikan sebab kadang kadang jugak kita akan menerima kritikan.
Bukankah ini lebih adil?

KEJUJURAN
ini SANGAT PENTING
Saya lebih menghargai dan akan memaafkan bila saya dengar pengakuan tu dari mulut awak sendiri. Tak kisah dalam apa apa situasi jangan berahsia sebab sikap ni menentukan berapa lama perjalanan kebahagiaan kita.insyallah.

Cukuplah awak ada untuk saya.
Cukuplah saya ada untuk awak.
Saya BERSYUKUR. ALHAMDULILLAH.

Ini adalah hari lahir yang ke lima awak bersama saya. 
itu maknanya apa?
Sudah lima tahun saya bersama awak.
Saya mengharapkan hubungan kita diakhiri dengan satu ikatan yang sah.
Saya mengharapkan kita masih bersama hingga ke Jannah.insyallah.

Saya tak perlukan orang lain untuk membuat hati saya gembira.
Saya tak perlukan sesiapa untuk membuat bibir saya menguntum senyum.
Cukup saya ada keluarga saya.
Cukup saya ada AWAK.
Cukup saya ada teman baik saya.
Syukur!

Selamat Hari Lahir Awak. Saya sayang awak. Saya Kasihkan awak.
Semoga hubungan ini direstui. Insyallah.

Mar 7, 2012

Cara meningkat KAN prestasi kerja.

Assallammualaikum w.b.t

Hujan lebat membasahi bumi malam tadi.Alhamdulillah.sejuk.Syokk Tidur.
Dah sejuk sejuk cam ni memang confirm tarik blanket makin kuat kan kan kan.
Bak datang hujan hari cuti.Perghhh NIKMAT!

ok dalam kesyokkaaaan rasa nak tidur mengulit mimpi macam tu....

SIAPA yang RAJIN nak pergi KERJA ???
pssttt * time time ni lambat sesaje.maklum la jalan jem lagi.huahuahua.senyum :)

Dalam keadaan kat luar yang tak bape nak panas. Mendung seperti awan hitam kelabu.

SIAPA yang RAJIN nak buat KERJA ???
pssstt * JANGAN TIPU HA!

hahahaha. Jadi waktu waktu sebegini. seharusnya !
tangan tangan gatal nak menekan, menaip, me dan segala me membuka pesbook!
dan sudah tentu belog!
dan sudah tentu Youtube! (dari dengar yang tak berpaedah.baik korang dengar ceramah agama)
oh terlepas ariana mikhail hari tu, Jadi harus lah tonton!
tak lupa juga GAME!

ok, pada aku yang paling tak boleh bla adalah PESBOOK!
padahal aku tak buat apa kot kat situ.
ASEK HOME!
pastu tekan HOME lagi ! (konon refresh la tu)
then HOME lagi!

macam What the fish kan? padahal tak buat apa apa pon.
Jadi Jadi Jadi.
Untuk memastikan aku mensiapkan report yang mahu disubmit esok.


DEACTIVE accaount !
itu makan dia. kau asek buat aku tak siap kerja je kan.haha.

Tapi sementara kerja nak siap je la kan.
Lepas tu boleh dah buat macam biasa :)
Bukankan ini satu cara untuk meningkatkan Prestasi Kerja ?

p/s : meh share cara you alls meningkatkan prestasi.kuangkuangkuang.haha.

Mar 4, 2012

Sometimes You and Sometimes Me !


That' s what we called LIFE !
All the thing happen to all of us just makes our life GREAT !
Take it ! Face it ! 
Believe Allah !
Believe Yourself !
Insyallah.

Feb 29, 2012

Fahami ertinya...

Assalammualaikum Wbt..

Selamat pagi sahabat dunia tanpa batasan. Mulakan hidup dengan Bismillahirrahmanirrahim.....
Semoga hidup kita sama sama diberkati olehNYA. Insyallah.

Sedang aku mencari cari satu pengisian untuk dijadikan panduan untuk hari ini,
Aku rasa KAGUM !
Aku rasa HEBAT !
Aku rasa KAGUM melihat pendiriannya.
Aku rasa HEBAT untuk menyuntik sedikit semangat hidupnya.

Tapi dalam mencari dan mencari aku terjumpa ini....

Fahami ertinya....



Doa Iftitah  
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah untuk Allah Tuhan sekalian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.



Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.
Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkau yang kami sembah dan hanya Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.


Bacaan ketika rukuk
Maha suci Tuhanku yang maha mulia dan dengan segala puji-pujiannya.


Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.


Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.


Bacaan ketika sujud
Maha suci Tuhanku yang Maha Tinggi dan segala puji-pujiannya.


Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah aku, rahmatilah aku, kayakan aku, angkatlah darjatku, rezekikan aku, berilah aku hidayah, sihatkanlah aku dan maafkanlah aku.


Bacaan ketika tahiyat awal
Segala ucapan penghormatan,segala kurnia, segala ucapan pengagungan dan pujian hanyalah milik Allah.
Semua perlindungan dan pemeliharaan untukmu, wahai Nabi, begitu pula rahmat Allah dan segenap kurniaNya.
Semua perlindungan dan pemeliharaan semoga diberikan kepada kami dan hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Allah, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.


Tambahan untuk tahiyat akhir
Ya Allah, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. 
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya.
Berkatilah ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya.
Sebagaimana Engkau berkati ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya di dalam alam ini.
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.


Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.
Sejahteralah aku sebagaimana orang-orang yang Engkau sejahterakan.
Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang Engkau pimpin.
Berkatilah untukku apa-apa yang telah Engkau berikan padaku.
Jauhkanlah aku dari segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.
Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan dan tidak sesiapa pun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. 
Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.
Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.
Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.
Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.
Dan aku minta ampun dan taubat pada Engkau.
Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera ke atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.

Bertuah lah kamu wahai suaminya...
Semoga rumahtangga kalian dirahmati.insyallah.

sumber dari blog : Kunfayakun

Feb 24, 2012

Cinta Pahit Cinta Manis

Assalammualaikum w.b.t

Walau jarang berupdate blog ni, tapi kurang kurang satu minggu ada dua entry baru pon kira ohsem la tu.
Bak kata abang Zackzuckhairi Bukan kah ini satu kemajuan!haha.

Hari ni aku tibe tibe rasa macam nak cakap pasal cinta. macam kembang kembang hati ni bak bunga mawar yang mekar.eee pheeeewiiiitttt! cecececce.....

Siapa tak pernah bercinta ? jangan TIPU la!

Dari sumber en.google definasi cinta adalah :


Bagi aku sendiri cinta itu adalah perasaan jiwa, rasa hati, perkongsian rasa, perkongsian tanggungjwab, dan sesuatu yang sangat indah untuk dimiliki. Bercinta itu tidak semestinya waktu couple couple tapi bercinta lah sehingga ke syurga.

Tapi harus ingat cinta manusia bukan lah cinta yang kekal. Berusahalah ke arah pengkekalan itu, Jika itu yang terbaik untuk kita, insyallah diberkati.

Dan bila bercinta apa yang penting adalah :


Harus diingat Tiada sesiapa pun yang dilahirkan sesempurna sifat, kecuali Nabi Muhammad S.A.W

Di dalam satu kebaikan mungkin terselit sedikit keburukan.
Jadi apakah kita adil jika menerima kebaikan tanpa berusaha memperbetulkan keburukan?
usaha lah. Perbaiki lah segala kekurangan.

Di dalam satu kemanisan pasti terselit sedikit kepahitan.
Jadi apakah adil jika merasai segala kemanisan tanpa merasai sedikit kepahitan?

Tidak akan bertambah lah pengalaman hidup kita jika hanya sering tersenyum.
Kadang kadang kita kena menangis.
Kadang kadang kita perlu ketawa.
Kadang kadang segala rasa itu harus bercampur baur.

Di situ lah letaknya ketinggian IMAN.

Aku suka dok tengok orang lain yang bercinta. Aku suka tengok sweet dorang!

Ni contoh sweet yang aku tengok hari ni :)


Cube Try Test Tengok video ni. Alaaahaiii suweeettt pheeewiiit phewiiiit gitu cara en. lelaki melamar bakal isterinya. Semoga bahagia hingga ke syurga. Semoga ikatan itu diberkatiNYA.Insyallah restu keluarga telah diperolehi, hubungan cinta lebih diredhai.

"Kalau KITA dapat macam ni konpem senyum tak sudah sudah. Alangkah bahagianya kalau......"

Haaaaaa!
Nampak tak?
itulah masalahnya!

Kalau kita tengok orang lain buat macam ni dan kita hanya senyum sekadar suka tanpa mengharapkan pasangan kita melakukan perkara yang sama, itu TAK PE. Tapi kalau waktu bergaduh bertekak semua benda akan diungkit, contohnya :

A : alaaa! waktu you melamar i dulu cara biasa je pon! bukan romantik macam video kat youtube tu! you memang tak ikhlas. kalau suami orang lain macam macam dia buat untuk isteri dia. Tapi you? langsung tak hargai I.

B : (apa perasaan dia bila seseorang yang sangat dikasihi mengeluarkan perkataan sebegitu rupa)

Terima dirinya seadanya dia.
Bila kita tengok orang lain buat "A". Kita pon nak pasangan kita buat "A".
Ingat ! Setiap orang tu tak sama, kalau kelebihan dia kat sini, kekurangan dia mungkin di sana.
Belajar menghargai dan belajar bersyukur !

Dari dulu dah macam macam kisah cinta yang aku tengok aku dengar aku perhatikan, ada yang sweet sweet, ada yang sour sour, ada yang salt salt.hehe.

Korang pernah jumpa tak situasi ni :


SITUASI 1 :

Boyfriend handsome plus style dapat plak Girlfrend tak bape nak style !!!

Bila seseorang terima dalam keadaan yang telah hadirnya CINTA dalam hati mereka,
Apa yang ada pada paras rupa?
Apa yang ada pada pakaian yang semart semart cun cun?

Ada jugak kes yang nak suruh ubah ubah style kan?
Bukan tak boleh nak jadi makin STYLE.
Bukan tak boleh nak orang yang kita sayang tu jadi cantik je mata memandang.
BOLEH.sangatlah boleh asal pakaian kita tak menyalahi hukum agama.

Tapi cara menegur tu bukan dengan cara macam ni :

A : you! baju you nie buruk! lain kali pakai la baju macam ni macam tu bla bla bla bla!
B : (sedih)

A : you! you ni asek pakai baju style cam ni je! you nie tak reti bergaye!
B : (sedih)

A : you! awek orang lain tu semua pandai bergaya! bukan macam you ni! semuanya tak cantik!
B : (sedih)

*oh percaya lah kalau aku yang menjadi perempuan itu! Sang lelaki pasti sudah menerima SEBIJIK PENUMBOK!!

Penyelesaian 1 :

Apa kata korang pi shopping sesame beli baju sesame, tukar tukar pendapat, tak pon bagilah hadiah pada pasangan korang tu. kan lagi sweeett kan?

Penyelesaian 2 :

Cakap kat pasangan korang tu, kalau rasa diri tu STYLE sangat ! tak payah lah couple dengan aku ! kau pi carik awek yang sama STYLE dengan kau ! boleh?hehe.



SITUASI 2 :

Girlfriend cun plus style dapat plak Boyfrend tak bape nak style !!!

ok.kes ni same je dengan kes yg atas.
So cerita dia pon sama la.
cume korang tukar kan la situasi tu ok :)



Kalau dua dua kes kat atas tu boleh terima keadaan diri pasangan masing masing,
So percayalah kamu berdua akan nampak,

Sama Cantik Sama Padan !

Mungkin dari luaran en.boyfriend nampak terlalu handsome untuk cik girlfriend tapi mungkin ada kecantikan dalaman yang hanya bisa dilihat oleh pasangannya lalu terpancar di wajahnya. Siapa tahu?

Mungkin kecomelan cik girlfriend menimbulkan rasa tak puas hati lelaki lelaki lain, kenapa lah en.boyfriend yang kurang handsome ni jadi pilihan hatinya? Mungkin sikap tanggungjawab, teguh imannya yang dipercayai boleh membimbingnya ke jalan yang diredhai ALLAH S.W.T. Siapa tahu?

Jadi bila bercinta, cinta lah pada ILAHI lebih dari segalanya.
Jadi bila bercinta, ingat lah keluarga kerana mereka sentiasa ada.
Jadi bila bercinta, belajarlah menghargai selagi ada.

Bila Kamu Menerima Kebaikan, Maka Terima lah Keburukannya Juga !

CINTA ILAHI CINTA ABADI.

p/s : sorry dena ambik video nak buat contoh :)