Nov 3, 2011

Membaca Setiap Hari Buat Saya Semakin Matang

Assalammualaikum W.b.t.

lama kot tak menghupdate blog ni dan sangat sangat terabai.hehe.sorry korang tak blogwalking.i ni busy mengalahkan PM.haha.TIPU.

TAK DE IDEA!
TAK DE MOOD!
TAK TAU NAK HUPDATE HAPE!

tapi yang sebenarnya memang macam sibuk siket kot.kerja banyak.kalau dah mengadap dunia fana ni dengan aku fana sekali nanti.so i play safe and make sure i've finished my job.then i start to writing in my blog back.hehe.and here i come :)
cehh.macam ada ramai sangat nak baca.haha!

ok back to the topic.



Dulu masa sekolah aku tak suka membaca sangat.bila nak exam baru terhegeh hegeh bukak buku hafal benda benda alah dalam text book tu.tapi aku suka kaler kaler so buat nota kecik kecik then hafal la kat situ.senang siket nak ingat kot bila tulisan warna warni.habis exam ok boleh buang semua yang kau hafal aishah then enjoy.haha.aku pemalas ye aku tau.

Kalau dapat ulang balik zaman sekolah aku nak sangat belajar betul betul rajin rajin dan pergi lagi jauh dari sekarang.tapi aku masih bersyukur sekurang nya aku sedar di separuh jalan dan buat aku berada seperti siapa aku sekarang.Alhamdullillah aku bersyukur.aku percaya rezeki ada di mana mana dan USAHA itu pasti membuahkan hasil.

Tapi sekarang aku sangat suka membaca.aku pon tak tau kenapa.Sekurang kurangnya satu artikel sehari.at least i gain something new everyday.kalau dah namenyer blogger haruslah ade blogger pilihan di hati ye dak?

ZackZukhairi : Realiti Konspirasi
yang pertama sekali aku suka dia sebab dia pandai plus handsome!hehe.handsome tu tolak tepi dulu.aku rasa santai je baca blog dia.blog zackzukhairi memang realiti kehidupan.SEMPOI.bila la dia nak update entah.dia busy sekarang ni kot.

Maria Elena Zarul :
Dia hebat walau pon suka buat pelik pelik annoying etc.tapi dia suweeeetsangat! dan sebab pertama aku suka baca blog dia sebab English dia hebat! so i learn from reading i guess :) ohh dia dah nak kawen and already take the first step.semoga bahagia.insyallah.

Fatin Liyana :
Sape tak suka FL?Aku tak rasa macam ada yang tak suka sebab dia cantik yang pasti and pandai.doctor to be.kalau aku jadi pesakit tengok doctor cam tu.insyallah cepat sihat aku rasa.haha.dan aku rasa yang hidup dia hebat.oh FL ni bakal adik ipar Maria Elena Zarul.

Nurulbadiah :
She's a lawyer.aku rasa pendapat yang dia bagi dalam blog dia sangat humble dan aku suka.

Cik Epal :
Seorang blogger yang sangat jujur dalam memberi komen.dan yang penting tak sombong sebab dia akan reply comment yang aku tanye kat blog dia walau aku hanya blogger picisan saje.hehe.

Cukup la aku bagi yang Pemes Pemes sebab aku tau korang pon mesti kenal dorang kan.kenapa aku bagi dorang sebagai contoh pembacaan aku.sebab aku memang belajar sesuatu daripada penulisan dorang tentang kehidupan.dari sebelum aku aktif dalam dunia blog lagi aku dah baca blog dorang.

Tapi aku bukan baca blog yang pemes pemes je tau.aku akan baca setiap blog yang aku jumpa dan blog tu ada motif yang aku aku boleh belajar something dari situ.

Dan aku paling paling suka baca ni.

saifulislam.com
iluvislam.com
sarahshukor.com

Dengan membaca buat aku berubah seperti aku sekarang.Alhamdullillah.
Aku cuba menjadi seorang yang lebih baik dari semalam.Insyallah.

Kalau buku pulak aku suka baca buku yang berbentuk buku motivasi contoh "Aku Terima Nikahnya" bukan tentang perkahwinan tapi tentang kehidupan.

Kalau dulu aku memang cepat marah.semua orang akan cakap aku garang.aku tak kisah dengan semua tu sebab memang aku dikurniakan suara yang agak tinggi.walau pun aku rasa aku cakap cam selowww je tapi orang lain akan cakap 'apehal kau ckp kuat ni?' hehe.nak buat cenggane suare aku memang kuat.haha.

Tapi alhamdullillah.sekarang aku marah time tu je.lepas tu aku counter dgn diri sendiri dan yeahh its work.am more positive guys.

p/s : aku selalu ingat ayat ni - There's a story behind every person.There's a reason why.They're the way they are.Think before u judge.

12 comments:

  1. kan kan kan...banyak membaca ni, membuatkan kita semakin best untuk hidup dan tak lupa berblog..hahahaha,.... bila membaca, byk pengetahuannyew kita dpt..^.^

    ReplyDelete
  2. suka marie elena gak..hee

    :D

    pss : jom join my GA!

    ReplyDelete
  3. Julie_iRa : kite pon suke :)

    pss : kite segan la nk join GA n tak penah join sebab hmmmmm ntah la.tapi kite dah commnt kat entry awak :)

    ReplyDelete
  4. wahhh...rindu si dia.....busynya dia..hehe...

    ya..ila dulu malas nak membaca..tapi bila berblog rajin lak membaca...hehe...

    insyaAllah...smoga apa kita baca akan beri pedoman kpd kita...;)

    ReplyDelete
  5. wah2..banyaknye inspirasi dia.
    ct membaca dlm blOg je..hihi...
    bagus2...i like ur style ! :)

    ReplyDelete
  6. nape lah aku malas membaca.... demn... hehe nice entry...

    ReplyDelete
  7. waw..semua blogger top..

    semua blog tersenarai saya cuma masuk sekali je ..haha kecuali FL yang lain sejak blog sy ada sekali je saya masuk

    ReplyDelete
  8. suka jugak baca buku aku terima nikahnya..bahasa dia best kan Echa,dekat dihati...minat jugak blogger2 yang Echa baca :D

    ReplyDelete